Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων «όλα σε ένα» δεν είναι καλύτερα από τα παραδοσιακά
Tuesday, January 12th, 2010
![]()
Τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων «όλα σε ένα» δεν είναι καλύτερα από τα παραδοσιακά στα οποία προσθέτονται αλάτι και εκθαμβωτικό. Ένα πρόσφατο συγκριτικό τεστ της Ιταλικής ένωσης καταναλωτών, Altroconsumo (Οκτώβριος 2009), έδειξε ότι συχνά τα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα από το πλυντήριο πιάτων βγαίνουν λίγο βρεγμένα και καμιά φορά όχι τόσο καθαρά, λόγω των μη αποτελεσματικών απορρυπαντικών που επηρεάζουν το πλύσιμο και το στέγνωμα. Μια σκέτη απογοήτευση για αυτόν που έβαλε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων περιμένοντας να τα βρει στο τέλος της πλύσης καθαρά και έτοιμα να μπουν στην πιατοθήκη.
Το εκθαμβωτικό είναι αυτό που κάνει τα πιάτα να στεγνώνουν, γιατί περιέχει ουσίες που «βοηθάνε» τις σταγόνες νερού να ξεκολλήσουν από τα πιάτα. Το τεστ του Altroconsumo έδειξε ότι τα απορρυπαντικά πλυντηρίου πιάτων «όλα σε ένα» που περιέχουν αλάτι και εκθαμβωτικό, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα παραδοσιακά εκθαμβωτικά. Ακόμα, το τεστ έδειξε πως τα «όλα σε ένα» απορρυπαντικά, όχι μόνο υστερούν στο στέγνωμα αλλά και στην καθαριότητα. Μόνο ένα απορρυπαντικό σε 13 προϊόντα που δοκιμάστηκαν ήταν ικανοποιητικό.
Το κόστος των απορρυπαντικών πλυντηρίου πιάτων «όλα σε ένα» κυμαίνεται στα Ελληνικά σουπερμάρκετ από 0,14 ευρώ ανά πλύση μέχρι 0,55 ανά πλύση (Ιανουάριος 2009).
Παρακάτω δίνουμε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων του συγκριτικού τεστ με προϊόντα που βρίσκονται και στην Ελληνική αγορά.
|
Ταμπλέτα |
Τιμή ανά πλύσιμο |
Ποιότητα |
|
Finish (Calgonit) Powerball Max Lemon |
0.34 |
65 |
|
Fairy Active Caps Extra |
0.30 |
52 |
|
Fairy Active Caps Lemon |
0.27 |
50 |
|
W5 (Lidl) |
0.09 |
47 |
|
Finish (Calgonit) Powerball Classic |
0.25 |
35 |
|
Carrefour 4 in 1 |
0.14 |
27 |
Η «Τιμή ανά πλύσιμο» αναφέρεται στο χαμηλότερο κόστος που εντοπίσαμε σε σουπερμάρκετ τον Ιανουάριο 2009. Ενδέχεται να υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές - και σίγουρα υπάρχουν και ακριβότερες τιμές για τα ίδια προϊόντα.
Η «Ποιότητα» εκφράζεται με βάση κλίμακα με μέγιστο το 100. Η βαθμολογία υπολογίζεται από μια σύνθεση, που αφορά πλύσιμο, στέγνωμα και γυάλισμα. Για την ποιότητα πλύσιμο, μετράει το πόσο καλά βγήκαν λεκέδες από:
- Τσάι
- Γάλα
- Αλεύρι
- Αυγά

Η Altroconsumo συστήνει οι καταναλωτές να προτιμούν τα προϊόντα με βαθμολογία άνω τον 60 και να αποφεύγουν τα προϊόντα με βαθμολογία κάτω τον 45.