Προσωπικά δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Προσωπικά δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες

Προσωπικά δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες
Ψηφιακά Δικαιώματα

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και το απόρρητο των επικοινωνιών προστατεύονται τόσο συνταγματικά όσο και με ειδικούς νόμους, όπως ο Ν.3471/2006 και ο Ν.2472/1997. Ειδικότερα:

Η χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών προστατεύεται από το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών, το οποίο αίρεται μόνο στις περιπτώσεις που ορίζει το Σύνταγμα (α.19). Στα πλαίσια της συνταγματικής προστασίας, απαγορεύεται:

  • η ακρόαση
  • η υποκλοπή
  • η αποθήκευση
  • άλλο είδος παρακολούθησης

Eπιτρέπεται η καταγραφή συνομιλιών και λοιπών δεδομένων για εκπαιδευτικούς σκοπούς ή ως αποδεικτικά στοιχεία εμπορικής συναλλαγής, πάντα όμως με την προηγούμενη ενημέρωση και συγκατάθεση των μερών. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων και των δεδομένων κίνησης γίνεται:

  • για συγκεκριμένους σκοπούς
  • με ενημέρωση του συνδρομητή και την ρητή συγκατάθεσή του (εγγράφως ή με ηλεκτρονικά μέσα)
  • στο απολύτως αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση του σκοπού ή
  • χωρίς την συγκατάθεση του συνδρομητή εφόσον είναι αναγκαία για την εκτέλεση της σύμβασης

Οι συνδρομητές έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν μη αναλυτικούς λογαριασμούς ή να ζητήσουν να διαγράφονται από τον αναλυτικό λογαριασμό τα τρία τελευταία ψηφία των κληθέντων αριθμών. Ο καλών συνδρομητής πρέπει να μπορεί να έχει τη δυνατότητα, απλά και ατελώς, να καλεί με απόκρυψη του αριθμού του και να το επιλέγει ανά κλήση. Αντίστοιχα ο καλούμενος συνδρομητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα αφενός να απενεργοποιεί με απλά μέσα και ατελώς την υπηρεσία αναγνώρισης κλήσης και αφετέρου να μην επιτρέπει την εισερχόμενη κλήση από συνδρομητή με απόκρυψη αριθμού/άγνωστη ταυτότητα. Ο φορέας παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών πρέπει να μπορεί να εμποδίσει την επιλογή απόκρυψης ταυτότητας προκειμένου:

  • για τον εντοπισμό κακόβουλων ή ενοχλητικών κλήσεων με αίτηση του καλούμενου συνδρομητή
  • για κλήσεις άμεσης επέμβασης προς αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες

Ο συνδρομητής έχει δικαίωμα να απενεργοποιήσει ατελώς την υπηρεσία προώθησης κλήσεων στον τηλεφωνητή. Οι συνδρομητές ενημερώνονται για την εγγραφή των δεδομένων τους σε έντυπους ή ηλεκτρονικούς καταλόγους και για τους σκοπούς αυτών. Μετά την ενημέρωσή τους δικαιούνται να ζητήσουν να μην συμπεριληφθούν στους καταλόγους. Η καταχώρηση γίνεται εφόσον δεν εκφραστεί ρητή αντίρρηση. Επίσης, ο συνδρομητής δικαιούται να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να δέχεται αυτόματες κλήσεις για εμπορική προώθηση προϊόντων. Για τον σκοπό αυτό γίνεται δωρεάν καταχώρηση σε ειδικό κατάλογο συνδρομητών. Τα στοιχεία επαφής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών, χωρίς την συγκατάθεση του δέκτη, εφόσον όμως του δίνεται η δυνατότητα με εύκολο τρόπο και δωρεάν να ζητήσει να παύσει η χρήση των ηλεκτρονικών του στοιχείων για εμπορικούς σκοπούς και με την προϋπόθεση ότι προκύπτει σαφώς η ταυτότητα του αποστολέα.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπηρεσιών ελέγχεται από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Ταυτόχρονα οι φορείς παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλουν να λαμβάνουν τεχνικά και οργανωτικά μέτρα τα οποία να εγγυώνται επίπεδο ασφαλείας ανάλογο προς τον υπάρχοντα κίνδυνο. Σε περίπτωση παράβασης των νόμων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το απόρρητο των επικοινωνιών, ο παραβάτης διώκεται ποινικά, ενώ έχει και αστική ευθύνη για πλήρη αποζημίωση του ζημιωθέντα και χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά