Έρευνα: Θα αγοράζατε τρόφιμα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά από κουκούτσια και φλούδες φρούτων;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Έρευνα: Θα αγοράζατε τρόφιμα εμπλουτισμένα με αντιοξειδωτικά από κουκούτσια και φλούδες φρούτων;

τρόφιμα με αντιοξειδωτικά, κουκούτσια, φλούδες φρούτων, έρευνα EXCEL4MED
Νέα Δράση
Διατροφή
Περιβάλλον

 

 

Νέα έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. για το πρόγραμμα EXCEL4MED

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ξεκινά μια νέα πανελλαδική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει τη γνώμη των καταναλωτών για τα νέα προϊόντα τροφίμων που προγραμματίζεται να παραχθούν, αξιοποιώντας τα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού (π.χ. κουκούτσια, φλούδες).

Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική σελίδα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. από τις 9/10/2023 έως τις 12/11/2023 και η συμπλήρωσή του διαρκεί 7 λεπτά.

Η έρευνα αυτή, υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “EXCEL4MED” και διενεργείται παράλληλα σε Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία. Το έργο συντονίζεται από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και, εκτός από την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. συμμετέχουν 12 ακόμα εταίροι από τις παραπάνω χώρες.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξαγωγή – με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών – των αντιοξειδωτικών και άλλων ωφέλιμων ουσιών που υπάρχουν στα υπολείμματα εσπεριδοειδών και ροδιού, όπως στα κουκούτσια και τις φλούδες, και η ενσωμάτωσή τους σε νέα τρόφιμα, π.χ. στο τυρί σε άλμη, ή στα smoothies. Επίσης, αναμένεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων που διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές, από τα οποία φιλοδοξεί να εξαγάγει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά τους και να τα ενσωματώσει σε άλλα προϊόντα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.  

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τους καταναλωτές να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο καθώς και να το προωθήσουν στο περιβάλλον τους, προκειμένου να συνεισφέρουν στη διάδοσή του. Τα δεδομένα που συλλέγονται είναι ανώνυμα και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του EXCEL4MED.

This project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No 101087147.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά