Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πασχαλινό τραπέζι: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Διατροφή

Με ανοιξιάτικο και εορταστικό κλίμα ξεκίνησαν οι προετοιμασίες και οι αγορές για το Πασχαλινό τραπέζι. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να αποφύγουμε τις πιθανές παγίδες της Πασχαλινής Αγοράς;
Παρακάτω παραθέτουμε κάποια σημεία στα οποία θα πρέπει να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας:

  • Κάνουμε έρευνα αγοράς, συγκρίνουμε τιμές και ποιότητα
  • Εξετάζουμε προσεκτικά την ετικέτα (επισήμανση) στα τρόφιμα
  • Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του καταστήματος, καθώς και του προσωπικού από το οποίο θα προμηθευτούμε τα τρόφιμα
  • Ζητάμε πάντα αποδείξεις και τις φυλάσσουμε, διότι αν αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα μόνο με την απόδειξη θα μπορέσουμε να βρούμε το δίκιο μας, αλλά και έτσι επιβραβεύουμε τους σωστούς επιχειρηματίες

Αγορά του οβελία
Πάσχα χωρίς αρνί και κόκκινα αυγά δεν γίνεται. Πολλοί όμως θα προτιμήσουν το κατσίκι. Σε τι όμως διαφέρουν;
Το αρνί είναι πιο παχύ από το κατσίκι και γίνεται καλύτερα στη σούβλα. Το ξεχωρίζουμε απ’ την ουρά. Στο κατσίκι είναι λιγότερο λιπαρή, πιο στενή και οι τρίχες είναι ίσιες και σκληρές.

Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας με «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» χρώμα και ωοειδές σχήμα, όπου αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Σε σφραγίδα σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης “HELLAS” ή “EL” ή “GR” για τα ντόπια, ή τα αρχικά του ονόματος άλλης κοινοτικής χώρας. Τα αμνοερίφια που εισάγονται από τρίτες χώρες, ελληνικής σφαγής ή όχι, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα «καστανό». Το όνομα της χώρας προέλευσης αναγράφεται στο εσωτερικό της σφραγίδας σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Επιπλέον, μερικές συμβουλές:

  • Η φρεσκάδα των αμνοεριφίων φαίνεται καλύτερα από την τομή σφαγής στο λαιμό και από τα εντόσθιά τους. Υπάρχει πρασίνισμα, αφυδάτωση και δυσάρεστη μυρωδιά στα αλλοιωμένα.
  • Τα έντερα πρέπει να είναι καθαρισμένα και πλυμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Προσοχή στις συκωταριές που πολύ εύκολα αλλοιώνονται.
  • Τόσο τα έντερα όσο και οι συκωταριές κυκλοφορούν και κατεψυγμένα. Προσέχουμε την ημερομηνία λήξης, να μην είναι αποψυγμένα και να διατηρούνται σωστά στους καταψύκτες (–18ο C).
  • Το κρέας που θα αγοράσετε πρέπει πάντοτε να είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες.
  • Μην τοποθετείτε το κρέας στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλες. Αν πρόκειται να το διατηρήσετε για περισσότερες μέρες βάλτε το στην κατάψυξη.

Πασχαλινά αυγά
Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα αυγά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν πάνω στο κέλυφος τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού. Επίσης, πρέπει να φέρουν τις εξής ενδείξεις:

  • Τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου
  • Την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες, είναι το μέγιστο επιτρεπτό χρονικό διάστημα μετά την ημερομηνία ωοτοκίας)
  • Την κατηγορία ποιότητας και βάρους

Μην αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο ή ραγισμένο κέλυφος.
Για την σωστή συντήρηση των αυγών, μην τα πλένετε και να τα διατηρείτε σε δροσερό σημείο.

Βαφές των αυγών
Ιδιαίτερη προσοχή στις ενδείξεις που φέρει η ετικέτα και στις οδηγίες χρήσης των διακοσμητικών βαφών που χρησιμοποιούνται για την βαφή των πασχαλινών αυγών. Προτείνεται ο σιγανός βρασμός των αυγών, ώστε να μην σπάσουν και στη συνέχεια να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες βαφής των αυγών. Προτιμήστε τις επώνυμες βαφές. Ωστόσο, πάντοτε όταν τρώτε τα βαμμένα αυγά που ράγισαν στο βάψιμο, αφαιρέστε το κομμάτι που έχει ποτίσει με βαφή.

Σοκολατένια αυγά
Για τα είδη σοκολατοποιΐας (αυγά, ζωάκια κ.λπ.) που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής που ισχύουν κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως στα παιχνίδια μικρών διαστάσεων. Αυτά, πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας που ορίζει η ΕΕ. Τέλος, προσοχή πρέπει να δίνεται και στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης και της ημερομηνίας ανάλωσης, καθώς και αν πρόκειται για αληθινή σοκολάτα ή απομίμησή της.

Για περισσότερες πληροφορίες ή καταγγελίες απευθυνθείτε σε εμάς στο 210 - 330 4444, αλλά και στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (1520) ή/ και τον ΕΦΕΤ (11717).

Η ΕΚΠΟΙΖΩ εύχεται σε όλους και όλες Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά