Ενεργειακές Κοινότητες και εμπόδια στην πρακτική εφαρμογή της Ενεργειακής Δημοκρατίας

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Ενεργειακές Κοινότητες και εμπόδια στην πρακτική εφαρμογή της Ενεργειακής Δημοκρατίας

Ενεργειακές Κοινότητες και εμπόδια στην πρακτική εφαρμογή της Ενεργειακής Δημοκρατίας
Νέα Δράση
Ενέργεια

Oι Οργανώσεις Electra Energy και η Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής – Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., με την υποστήριξη 14 ενεργειακών κοινοτήτων και φορέων, απέστειλαν επιστολή στην ΡΑΑΕΥ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τα δύο βασικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ενεργειακές κοινότητες.

Συγκεκριμένα ζητούν την παρέμβασή τους αναφορικά με:

1. Την ανεπαρκή εφαρμογή του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι προμηθευτές ενέργειας, δρώντας μονομερώς, δεν εφαρμόζουν τις συμβάσεις εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν ήδη προβεί σε 134 έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, συνολικής ισχύος 65,7MW ανά την επικράτεια και έχουν λάβει όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή βρίσκονται σε λειτουργία ή είναι υπό κατασκευή. Ως εκ τούτου το πρόβλημα της μη εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας δημιουργεί μία κρίσιμη μάζα χιλιάδων πολιτών/καταναλωτών, οι οποίοι παγιδεύονται σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, ειδικά εν μέσω μιας γενικευμένης ενεργειακής κρίσης.

Οι Οργανώσεις ζητούν την άμεση εφαρμογή από τον ΔΕΔΔΗΕ και τους προμηθευτές ενέργειας της Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/15084/382 (ΦΕΚ 759Β/5.3.2019),  άρθρο 5 (γ.)ι το οποίο ορίζει ότι: “Ο συμψηφισμός διενεργείται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που εκδίδει ο προμηθευτής για όλες τις συμψηφιζόμενες παροχές, βάσει πραγματικών δεδομένων καταμέτρησης που παρέχονται από́ τον αρμόδιο Διαχειριστή́ του δικτύου, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό́ πλαίσιο.

2. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που νομοθέτησε η κυβέρνηση με τον νόμο 5037/2023 για τις ενεργειακές κοινότητες εισάγει δύο νέες νομικές μορφές ενεργειακών κοινοτήτων και συγκεκριμένα τις Κοινότητες Ανανεώσιμων Πηγών και τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών, ο οποίος όμως δεν αποσαφηνίζει το καθεστώς που θα ισχύσει για τις ενεργειακές κοινότητες του προηγούμενου νόμου 4513/2018 και την τυχόν μετατροπή τους σε μία από τις δύο νέες νομικές μορφές.

Οι Οργανώσεις ζητούν από το ΥΠΕΝ την άμεση έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων όπως προβλέπονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η νέα νομοθεσία και συγκεκριμένα να αποσαφηνιστεί ο τρόπος μετατροπής της ενεργειακής κοινότητας του ν. 4513/2018 σε Κοινότητα Ανανεώσιμων Πηγών ή Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, καθώς και τις τυχόν επιπτώσεις ως προς την μετατροπή τους.

Η ElectraEnergy και η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ζητούν την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ώστε να διευκρινιστούν τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, με κύριο γνώμονα την προστασία του καταναλωτή προς μία ποιοτικότερη ενεργειακή μετάβαση. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη και δυσβάσταχτη οικονομική επιβάρυνση εκατοντάδων νοικοκυριών, και δη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που αναμένουν την άμεση οικονομική ελάφρυνση από τα επενδεδυμένα κεφάλαιά τους σε έργα ενεργειακών κοινοτήτων.

Την επιστολή στηρίζουν οι εξής ενεργειακές κοινότητες και φορείς:

 • Ενεργειακή Κοινότητα ΥΠΕΡΙΩΝ
 • Κοινέργεια
 • Collective Energy
 • ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ -Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας 
 • Ενεργειακή Κοινότητα Νότιου Αιγαίου Αλληλενέργεια 
 • Ενεργειακή Κοινότητα Ηλιοτρόπιο Λέσβου 
 • Ενεργειακή Κοινότητα Αττικής 
 • Solarity.Coop 
 • EKOIN Υψηλάντη Κοζάνης
 • Greenpeace Greece 
 • The Green Tank 
 • “Απόλλων” & “Ηώς” (ΕΚΟΙΝ του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών)
 • Vrodados (Ενεργειακή Κοινότητα Χίου)
 • Aέναον - Ενεργειακή Κοινότητα Ηλείων
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά