Πως να συγκρίνετε την οικιακή ηλεκτρική συσκευής σας με κάποια άλλη βάσει της ενεργειακής κατανάλωσής της

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Πως να συγκρίνετε την οικιακή ηλεκτρική συσκευής σας με κάποια άλλη βάσει της ενεργειακής κατανάλωσής της

Πως να συγκρίνετε την οικιακή ηλεκτρική συσκευής σας με κάποια άλλη βάσει της ενεργειακής κατανάλωσής της
Νέα Δράση
Ενέργεια

BELT

 

 

 

Οι ενεργειακές ετικέτες είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην επιλογή ηλεκτρικών συσκευών επειδή παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση του προϊόντος. Πλέον είναι γνωστό πως η ενεργειακή ετικέτα για κάποιες οικιακές συσκευές άλλαξε. Η βασική διαφορά τους είναι ότι η νέα ετικέτα στην κλίμακα της δεν περιέχει τις κατηγορίες Α+, ++, +++, καθώς και κάποια άλλα στοιχεία που διαφέρουν ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος.  Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για τις αλλαγές αυτές στο φυλλάδιο (βλ. επισυναπτόμενα αρχεία παρακάτω).

Και τώρα ίσως αναρωτιέστε, για παράδειγμα ποια τηλεόραση, έχει καλύτερη απόδοση τελικά...

Την απάντηση μπορείτε να την βρείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία «Τι κάνουμε»/ «Έρευνες-Προγράμματα»/ «BELT», χρησιμοποιώντας το εργαλείο υπολογισμού που σας παρέχουμε, μέσω του προγράμματος BELT.

Πως λειτουργεί αυτό το εργαλείο;

Είναι απλό! Ακολουθώντας τις ενέργειες παρακάτω, θα καταλήξετε σε διάφορα στοιχεία της συσκευής, όπως την ετήσια κατανάλωση ενέργειας, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, την ωριαία κατανάλωση ενέργειας, τις σχετικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), τον αριθμό των δέντρων που απαιτούνται για να απορροφήσουν αυτό το CO2 κλπ.  Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να μπείτε εδώ στην ιστοσελίδα μας. Από εκεί θα πατήσετε το κουμπί “ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ”. Έπειτα, επιλέγετε μία από τις κατηγορίες προϊόντων που σας ενδιαφέρει, για παράδειγμα τις τηλεοράσεις, όπως έχουμε αναφέρει παραπάνω. Εκεί μπορείτε να βρείτε τις διαφορές μεταξύ παλιάς και νέας ενεργειακής ετικέτας, δίνοντάς σας την δυνατότητα να τις συγκρίνετε. Στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας θα δείτε το κουμπί “ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ”, πατώντας πάνω του σας μεταφέρει σε άλλη σελίδα που σας εμφανίζονται κάποια πλαίσια που πρέπει να επιλέξετε. Ανάλογα με την κατηγορία της συσκευής αυτά τα πλαίσια και οι επιλογές ενδεχομένως να αλλάζουν. Βάζοντας λοιπόν, τις προσωπικές σας επιλογές- προτιμήσεις, πατάτε το κουμπί “ΥΠΟΒΟΛΗ”. Κατόπιν, εμφανίζονται τα αποτελέσματα, σχετικά με την ενεργειακή απόδοση της συσκευής, βάσει των επιλογών που δηλώσατε στο προηγούμενο βήμα. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα με το κουμπί “ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ” να επιστρέψετε πίσω στις επιλογές σας και να τις αναδιατυπώσετε.

Γιατί να το κάνετε αυτό..;

Μελετώντας και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα που σας εμφανίζονται στην οθόνη, σύμφωνα με τις επιλογές που δηλώσατε, μπορείτε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή τόσο για το περιβάλλον, όσο και για το οικονομικό όφελός σας. Γιατί οι συνέπειες που επιφέρουν βραχυχρόνια οι ηλεκτρικές οικιακές συσκευές μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικές, αλλά μακροχρόνια είναι τεράστιες.  

Δοκιμάστε το!

Ευρωπαικη ΕνωσηΤο έργο BELT έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάσει της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 847043. Η αποκλειστική ευθύνη για αυτό το περιεχόμενο βαρύνει τους συγγραφείς. Δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ούτε το EASME, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ευθύνονται για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά