Συμβουλές για την αγορά και χρήση των ηλεκτρικών συσκευών (μέρος 1ο)

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Συμβουλές για την αγορά και χρήση των ηλεκτρικών συσκευών (μέρος 1ο)

Συμβουλές για την αγορά και χρήση των ηλεκτρικών συσκευών (μέρος 1ο)
Ενέργεια

Πώς μπορώ να κερδίσω από την αγορά και χρήση των ηλεκτρικών μου συσκευών;

Η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιεί αναφορικά με τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τις δυνατότητες εξοικονόμησης, συνεχίζει να ενημερώνει τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα μελετά και τις δυνατότητες κατάργησης των υπέρογκων και άδικων χρεώσεων στα τιμολόγια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε συνέχεια των 5 πρακτικών συμβουλών για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων μέσα από συγκεκριμένες παροχές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, συνεχίζει τη δράση της και ενημερώνει σήμερα το καταναλωτικό κοινό για το πώς μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και χρήματα από τη σωστή αγορά και χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

A) Συμβουλές κατά την αγορά συσκευών

1) Ενεργειακή Σήμανση. Πριν την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών η ΕΚΠΟΙΖΩ σας προτείνει :

-να έχετε μελετήσει τις ανάγκες του νοικοκυριού σας, ώστε να επιλέξετε συσκευές κατάλληλου μεγέθους και τεχνικών χαρακτηριστικών.
-να προτιμάτε πάντα ένα μοντέλο που ανήκει στην υψηλότερη ενεργειακή κλάση, δηλ. να είναι ενεργειακά αποδοτική συσκευή με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση. Η ενεργειακή σήμανση που διαθέτουν όλες οι σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές μας δίνει πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας της συσκευής.

Προσοχή στο σύστημα βαθμολόγησης καθώς στις περισσότερες κατηγορίες συσκευών, εκτός από την ενεργειακή κλάση Α υπάρχουν ακόμα Α+, Α++ και Α+++. Η πιο ενεργειακά αποδοτική συσκευή ανήκει στην υψηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο πράσινο χρώμα/ Α+++), ενώ η λιγότερο αποδοτική συσκευή ανήκει στην χαμηλότερη τάξη ενεργειακής απόδοσης (που είναι χρωματισμένη με έντονο κόκκινο χρώμα/ G).

Η σήμανση κάθε προϊόντος γίνεται με βέλος η αιχμή του οποίου είναι απέναντι από την αντίστοιχη τάξη ενεργειακής απόδοσής του.

2) Σήμανση’’Energy Star’’. Το σήμα "Energy Star", είναι σήμα ποιότητας που φέρουν ηλεκτρικές συσκευές γραφείου (οθόνες και Η/Υ, εκτυπωτές, φορητοί Η/Υ, κ.α.), οι οποίες πληρούν ορισμένες προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης. Πρόκειται για συσκευές χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά συσκευών με το συγκεκριμένο σήμα συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, προστατεύοντας το περιβάλλον.

► Πράσινες συμβουλές :

- Όταν αγοράζετε καινούριες συσκευές να απαιτείτε την ετικέτα ενεργειακής σήμανσης που συνοδεύει κάθε συσκευή και να επιλέγετε το μέγεθος που ταιριάζει στις οικιακές σας ανάγκες και έχει τη μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση.
- Η σωστή χρήση, συντήρηση και λειτουργία των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 15-20%.
- Να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας σε ένα νοικοκυριό, συνιστάται η αντικατάσταση παλαιών ή/και ενεργοβόρων ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με νέες ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Β) Συμβουλές κατά τη χρήση των συσκευών

1) Ηλεκτρική κουζίνα /Φούρνος:

 • Τα οικιακά σκεύη πρέπει να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας.
 • Αν η βάση του σκεύους είναι μικρότερη, τότε σπαταλάτε περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεστε.
 • Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε έως και 60% ρεύμα και χρόνο.
 • Προτιμήστε η ηλεκτρική κουζίνα να διαθέτει κεραμικές εστίες με αυτόματο θερμοστάτη.
 • Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι το μαγείρεμα του φαγητού σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμηλώνεις τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει έως ότου ετοιμαστεί.
 • Ρυθμίζετε το φούρνο στη θερμοκρασία που χρειάζεστε και όχι μεγαλύτερη.
 • Συνιστάται ο φούρνος να λειτουργεί και με θερμό αέρα. Οι φούρνοι θερμού αέρα δεν χρειάζονται προθέρμανση και επιπλέον, ψήνουν περισσότερα φαγητά ή γλυκά συγχρόνως, ένα σε κάθε σχάρα.
 • Συνιστάται να μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του φούρνου, αφού κάθε φορά που το κάνετε, χάνεται το 20% της θερμότητας.
 • Χρησιμοποιείτε το αυτόματο σύστημα λειτουργίας αν ο ηλεκτρικός φούρνος το διαθέτει.

► Πράσινες συμβουλές:

- Όταν βράζετε νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
- Κλείνετε την εστία της κουζίνας ή το φούρνο λίγο πριν τελειώσει το μαγείρεμα (10-15’), καθώς η υπάρχουσα θερμοκρασία είναι αρκετή για το μαγείρεμα του φαγητού.
- Η προθέρμανση του φούρνου να γίνεται λίγα λεπτά πριν από τη χρήση του. Καθαρίζετε τακτικά τα ηλεκτρικά μάτια και το φούρνο.
- Για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια και χρόνο. Η ψηστιέρα είναι επίσης οικονομική.

2) Ψυγείο :

 • Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή προκειμένου να αποφεύγεται η υπερβολική ψύξη (μπορεί να εξοικονομήσετε μέχρι και 15% από την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το ψυγείο).
 • Επίσης, συνιστάται να γίνεται τακτική απόψυξη, αν το ψυγείο δεν έχει αυτόματη απόψυξη. Ένα στρώμα πάγου πάχους 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος.
 • Φροντίστε το λάστιχο της πόρτας να είναι καθαρό και να εφαρμόζει πολύ καλά.
 • Μην καλύπτετε τα κενά εξαερισμού του ψυγείου.
 • Να ξεσκονίζετε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του και να αφήνετε τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο.

► Πράσινες συμβουλές

- Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοικτή.
- Το ψυγείο να τοποθετείται μακριά από τα θερμαντικά σώματα, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος.
- Όταν απουσιάζετε από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζετε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάζετε το περιεχόμενο και αφήνετε την πόρτα ανοικτή.
- Να αποφεύγετε την τοποθέτηση ζεστών φαγητών στο θάλαμο ψύξης (συνιστάται και για λόγους υγείας).

3) Πλυντήριο ρούχων:

 • Διαλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος και με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α+++).
 • Λόγω του γεγονότος ότι το πλυντήριο καταναλώνει τη μέγιστη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό, συνιστάται να πλένονται τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με τα σύγχρονα απορρυπαντικά, τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά και στις χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Επιλέξτε πρόγραμμα πρόπλυσης μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και την καλή λειτουργία της συσκευής.
 • Χρησιμοποιείτε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για ρούχα λίγο λερωμένα.
 • Φροντίστε να γεμίζει το πλυντήριο και να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει.
 • Να απλώνετε τα ρούχα να στεγνώσουν παρά να τα βάζετε μέσα στον στεγνωτήρα.
 • Όταν απουσιάζετε, κλείνετε τη παροχή νερού του πλυντηρίου.
 • Καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχετε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
 • Προτιμήστε το κλασσικό πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, αφού αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν τη διπλάσια ενέργεια και νερό.

► Πράσινες συμβουλές:

- Συνδέετε τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Θα πετύχετε μέχρι 55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.
- Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.

4) Πλυντήριο πιάτων:

 • Επιλέξτε ένα πλυντήριο με μικρή κατανάλωση νερού και ρεύματος.
 • Προτιμάτε τη χρήση προγραμμάτων μικρής διάρκειας για σκεύη λίγο λερωμένα.
 • Εφαρμόζετε τις οδηγίες του κατασκευαστή, προκειμένου να εξοικονομείτε ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και για την καλή λειτουργία της συσκευής.

► Πράσινες συμβουλές:

- Να χρησιμοποιείτε το πλυντήριο πιάτων κατά τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και να επιλέγετε το οικονομικό πρόγραμμα.
- Αν στο σπίτι υπάρχει εγκατεστημένος ηλιακός θερμοσίφωνας ή boiler προτιμήστε πλυντήρια διπλής παροχής νερού. Να γίνεται τακτικός καθαρισμός του φίλτρου και έλεγχος του σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.
- Φροντίστε να γεμίζετε ομοιόμορφα το πλυντήριο και προτιμάτε να βάζετε όλη τη ποσότητα που χωράει. (συνέχεια)

Η ΕΚΠΟΙΖΩ θα επανέλθει με συμβουλές και για τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές (κλιματιστικό, θερμοσίφωνα κλπ) του σπιτιού σας.

Δείτε εδώ προηγούμενη ανάρτηση με θέμα: 5 Απλές και Χρήσιμες Συμβουλές για Εξοικονόμηση Ενέργειας και Χρημάτων

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά