Παίρνουμε τον έλεγχο της οικονομίας!
Δέκα χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ήρθε η ώρα να δούμε την ιστορία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης από την οπτική γωνία των πολιτών και να προτείνουμε θετικές κοινές λύσεις για να θέσουμε πρώτα το δημόσιο συμφέρον στο μέλλον. Η Lehman Brothers έγινε ένα αξέχαστο σύμβολο της αποτυχίας ενός ανεξέλεγκτου, απελευθερωμένου και αλληλένδετου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η κατάρρευση ήταν το σημείο ανατροπής μιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους, τα σπίτια τους και την πρόσβασή τους στην κοινωνική προστασία, όπως τα αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας, οι συντάξεις και η υγειονομική περίθαλψη.
Οι απερίσκεπτες στρατηγικές και η ανευθυνότητα προς την κοινωνία που εκφράστηκαν από τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις εκτέθηκαν - όπως και η παθητικότητα ή η συνενοχή των πολιτικών στα χρόνια πριν από την κρίση. Οι μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες είχαν την νομιμοποίηση να διαχειρίζονται τις αγορές - και το τίμημα ήταν συγκλονιστικό.
Από τότε, οφείλουμε να πιστέψουμε ότι πήραμε τα διδάγματα μας και ότι ίσως έρθει κάποια απαιτούμενη αλλαγή. Αντίθετα, παρά τις έντονες επικρίσεις για την ιδεολογία των ελεύθερων χρηματοπιστωτικών αγορών που εξέφρασαν πολλοί από τότε που ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, ο νεοφιλελευθερισμός εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή πνοή στις χρηματοπιστωτικές πολιτικές, τους κανόνες και τα θεσμικά όργανα. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια άμεση επίθεση στην ποιότητα της ζωής μας και στην αξιοπρέπεια μας. Οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη διαμαρτυρήθηκαν και πρότειναν αποτελεσματικότερες κοινωνικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Είχαμε σημαντική μερική επιτυχία σε τοπικό επίπεδο, αλλά πρέπει να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας. Οι οικονομικοί εκπρόσωποι των ομάδων συμφερόντων εξακολουθούν να έχουν σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στους φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα οι χρηματοπιστωτικές αγορές να είναι εξίσου επικίνδυνα ασταθείς σήμερα, αν όχι περισσότερο. Οι νέοι κανονισμοί είναι περιθωριακοί και ανεπαρκείς και μια αποσταθεροποιητική αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο κίνδυνος μιας ακόμα κατάρρευσης παραμένει και θα μπορούσαμε και πάλι να αναγκαστούμε να διασώσουμε τις μεγάλες τράπεζες με δισεκατομμύρια σε δημόσιο χρήμα. Εκατομμύρια νέα θύματα θα μπορούσαν να ενταχθούν στις τάξεις εκείνων που ήδη πάσχουν από την κρίση. Ακόμα και τώρα, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται φτωχοί και χρεωμένοι - μια συνεχής υπενθύμιση ότι η κρίση εξακολουθεί να είναι παρούσα.
Οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν ανεύθυνα μεγάλα ποσά στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω των αποκαλούμενων πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ενώ οι μεγάλες τράπεζες και οι εταιρείες απολαμβάνουν υψηλά κέρδη χάρη στο φθηνό κόστος χρηματοδότησης - ένα είδος επιχορήγησης - όλο και λιγότερα χρήματα διατίθενται για επενδύσεις σε υποδομές, δημόσιες υπηρεσίες, προστασία του περιβάλλοντος και εξάλειψη της φτώχειας.
Τώρα, με την ευκαιρία της 10ης επετείου της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζουμε ένα κάλεσμα για δράση. Η επέτειος είναι μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος για το δημόσιο διάλογο σχετικά με τα βασικά αίτια της κρίσης και το μέλλον των οικονομικών. Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την «δικαιολογημένη οργή» μας - χρειαζόμαστε μια κοινωνικά δίκαιη λύση στο υφιστάμενο χρέος και πρέπει να λάβουμε θέση για το μέλλον. Δεν θα πληρώσουμε για παράνομες οφειλές τώρα ή στο μέλλον. Απαιτούμε οι τράπεζες και η οικονομία να εξυπηρετούν την κοινωνία. Το 2018, θα ξεκινήσουμε την διαδικασία γεμάτη προκλήσεις για να φέρουμε την οικονομία υπό δημοκρατικό έλεγχο.
Πρέπει να διαλύσουμε τις μεγάλες τράπεζες, να καταργήσουμε την άχρηστη κερδοσκοπία, να εισαγάγουμε αποτελεσματική και δίκαιη φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και να αναλάβουμε δημόσιες επενδύσεις σε υπηρεσίες και υποδομές που θα βελτιώσουν τη ζωή και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους πολλούς. Πρέπει να μετατρέψουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα έτσι ώστε να κάνει παραγωγικές επενδύσεις αντί να τροφοδοτήσει κερδοσκοπικές φούσκες.
Στεκόμαστε ενάντια στην εξαιρετικά αρνητική επίδραση των βραχυπρόθεσμων χρηματοπιστωτικών αγορών, που τροφοδοτούν την κοινωνική ανισότητα, τη φτώχεια, την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών και την κλιματική αλλαγή. Αγκαλιάζουμε έναν νέο τρόπο παραγωγής και διανομής πόρων και πλούτου. Θα αρχίσουμε να ασκούμε δημοκρατικό έλεγχο συνδυάζοντας τις δυνάμεις μας με διαφορετικούς ανθρώπους και ομάδες που επηρεάζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία. Ως προτεραιότητα, πρέπει να πιέσουμε για πολιτική δράση και κανόνες που θέτουν τέλος στην εποχή της «οικονομικοποίησης», όπου η κοινωνία κυριαρχείται από την αρπακτική λογική των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα «μεγάλα οικονομικά» είναι ισχυρά, αλλά εάν ενωθούμε, μπορούμε να είμαστε μέρος της απαραίτητης πολιτικής δράσης. Χρειαζόμαστε ομάδες πολιτών να συμμετάσχουν στη σύμπραξή μας και θα κάνουν το 2018 μια καμπή - έτσι ώστε τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι τελικά η ώρα που θα πάρουμε τον έλεγχο της οικονομίας.
Η επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας: https://www.changefinance.org/