Επιτακτική ανάγκη η δικαστική προστασία της κύριας κατοικίας!

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Επιτακτική ανάγκη η δικαστική προστασία της κύριας κατοικίας!

Αναστολή των πλειστηριασμών λόγω κορωνοϊού
Χρηματοοικονομικά

Αναποτελεσματικό μέτρο η πλατφόρμα για την προστασία της

Αναστολή των πλειστηριασμών λόγω κορωνοϊού

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή 15 Μαρτίου η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών -ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”,  ζητούν από την κυβέρνηση  να αντιμετωπίσει ΑΜΕΣΑ το μείζον θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, δεδομένου ότι παύει κάθε προστασία στο τέλος Απριλίου 2020.

Ο νόμος 4605/2019 ( η πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης) για την “προστασία της κύριας κατοικίας”, απεδείχθη αναποτελεσματικός. Απέτυχε παταγωδώς να δώσει ανάσα σε όσους οφειλέτες που κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα εφαρμογής της “πλατφόρμας” δεν οφείλονται φυσικά στην απροθυμία των δανειοληπτών να σώσουν το σπίτι τους, αλλά στις πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει για την υπαγωγή στη διαδικασία και στους μη συμφέροντες όρους της ρύθμισης. Τα στοιχεία καταμαρτυρούν την πλήρη αποτυχία της.

Ειδικότερα βάσει των στοιχείων της ΕΚΠΟΙΖΩ, από 1/7/2019 έως 10/3/2020, απευθύνθηκαν 4.800 υπερχρεωμένοι καταναλωτές. Από αυτούς  εισήλθαν στην πλατφόρμα 36 μέσω της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι οποίοι εκ πρώτης όψεως πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Πιο συγκεκριμένα από τους 36 υπερχρεωμένους που εισήλθαν στην πλατφόρμα:

  • οι 14 κρίθηκαν μη επιλέξιμοι,
  • οι 15 βρίσκονται σε εξέλιξη,
  • σε 2 έγινε πρόταση από τον πιστωτή, αποδοχή από τον δανειολήπτη και επιδοτήθηκαν από το κράτος
  • σε 5 δεν έγινε πρόταση και οι 3 από τους 5 πήγαν στα δικαστήρια.

Αλλά και με βασει τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ (Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους), από τις 63.516 που έχουν εισέλθει στη πλατφόρμα μέχρι τις 28/02/2019, κρίθηκαν επιλέξιμοι 2.509 και έγιναν προτάσεις για 986, αποδέχθηκαν 481 και επιδοτήθηκαν 420.

Επειδή

Σήμερα εκατοντάδες Χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να βρεθούν κυριολεκτικά στον δρόμο, ενώ θα οφείλουν ακόμα στις τράπεζες χρήματα για το ακίνητο που έχασαν και πρέπει να ξεπληρώσουν…

Χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες θα χάσουν, όχι μόνο την κατοικία τους, αλλά και την επαγγελματική τους στέγη, οδηγούμενοι οριστικά και αμετάκλητα στο περιθώριο της ζωής…

Ο Νόμος Κατσέλη που καθιέρωσε την προστασία της κύριας κατοικίας και μέσα στην κρίση, αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για τη διάσωση της κατοικίας τους, εδώ και ένα έτος  έχει καταργηθεί η σχετική διάταξη.        

Οι τράπεζες και οι εταιρίες που αγοράζουν τα δάνεια, επισπεύδουν σωρηδόν πλειστηριασμούς αντί να αποδέχονται  ρεαλιστικές ρυθμίσεις των οφειλών.

Επιπλέον, εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων λόγω του κορωνοϊού, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού αναμένεται να μην είναι σε θέση να αμυνθούν αποτελεσματικά απέναντι στην εκτέλεση εις βάρος της κύριας κατοικίας τους

Επειδή

Το δικαίωμα στη στέγη είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα  συνταγματικά κατοχυρωμένο.  Κανείς μα κανείς δεν πρέπει να στερηθεί την κατοικία του.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και οι  Ενώσεις Καταναλωτών – Μέλη της ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Ν

Να  δεσμευτεί η Κυβέρνηση, ΑΜΕΣΑ, ώστε:

- Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των οφειλετών  που βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής  για δικαστική ρύθμιση των χρεών τους με προστασία της κύριας κατοικίας τους, μέσω ενός μόνιμου μηχανισμού πτώχευσης φυσικών προσώπων

- Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται σε πραγματική και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει στο δρόμο

-Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους

- Να αναστείλει προσωρινά όλους τους πλειστηριασμούς και να παρατείνει την ισχύ του Ν.4605/2019, έως ότου αντιμετωπιστεί το ζήτημα του κορωνοϊού.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ ΚΑΛΕΙ τους καταναλωτές:

- Να υπογράψουν για τη διάσωση της κύριας κατοικίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του AVAAZ: Σώστε την κύρια κατοικία

-Να προωθήσουν το ψήφισμα σε γνωστούς σας και μέσω της σελίδας μας στο FB: Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.

-Να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας μας, από εδώ.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά