Η προστασία τη κύρια κατοικίας αναγκαία όσο ποτέ!

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Η προστασία τη κύρια κατοικίας αναγκαία όσο ποτέ!

Αναγκαία η προστασία της κύριας κατοικίας
Χρηματοοικονομικά

Υπογράψτε σήμερα για τη διάσωσή της!

Η ΕΚΠΟΙΖΩ ξεκινά σειρά πρωτοβουλιών και κινητοποιήσεων για τη διάσωση της κύριας κατοικίας.

Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται όσο ποτέ άλλοτε από την απώλεια της κύριας κατοικίας τους, δεδομένου ότι τέλη Απριλίου καταργείται κάθε προστασία.

Ο νόμος 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) είχε καθιερώσει από το 2010  την προστασία της κύριας κατοικίας  ως δικαίωμα  του - μη δόλιου - υπερχρεωμένου οφειλέτη. Μέσα στην κρίση ο νόμος αυτός αποτέλεσε το κατ’ εξοχήν θεσμικό εργαλείο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για ρύθμιση των χρεών τους,  με βάση τις πραγματικές  δυνατότητές τους,  διασώζοντας την κατοικία τους. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις όχι μόνο δεν στήριξαν την εφαρμογή του, αλλά κατάργησαν τις διατάξεις για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Ο νόμος 4605/2019 για την “προστασία της κύριας κατοικίας”, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε να δώσει ανάσα σε όσους οφειλέτες κινδυνεύουν με πλειστηριασμό. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα εφαρμογής της “πλατφόρμας” δεν οφείλονται φυσικά στην απροθυμία των δανειοληπτών να σώσουν το σπίτι τους, αλλά στις πολλές και αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει για την υπαγωγή στη διαδικασία και στους μη συμφέροντες όρους της ρύθμισης.

Παράλληλα, οι τράπεζες, αντί να διευκολύνουν με ρεαλιστικές και βιώσιμες προτάσεις τη ρύθμιση των χρεών, εκμεταλλευόμενες την απουσία προστασίας, προχωρούν οι ίδιες σε πλειστηριασμούς. Εναλλακτικά, προχωρούν στην πώληση ή τιτλοποίηση των δανείων. Απέναντι στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά  εμφανίζονται εταιρίες που για λογαριασμό των εταιριών διαχείρισης επενδύσεων (funds) ή επενδυτών, και χωρίς κοινωνική ευθύνη,  οργανώνουν το γρήγορο κέρδος  με τον εκπλειστηριασμό των κατοικιών.

Οι υπερχρεωμένοι καταναλωτές έχουν πλήρως αποδυναμωθεί. Χιλιάδες οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους και να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο, καθώς οι πλειστηριασμοί αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και δεν υπάρχει καμία, στοιχειώδης έστω, υποδομή κοινωνικής πρόνοιας.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνήσει και να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί και να διασφαλιστεί η προστασία της κύριας κατοικίας ως θεμελιώδες συνταγματικό και  κοινωνικό δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών.

Η Κυβέρνηση ΟΦΕΙΛΕΙ:

  • Να προστατεύσει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να αποπληρώσουν τα δάνεια τους λόγω της κρίσης,
  • Να δεσμευτεί ότι κανένας πολίτης,  δεν θα μείνει στο δρόμο,
  • Να κατοχυρώσει το δικαίωμα των υπερχρεωμένων για δικαστική ρύθμιση των χρεών με προστασία της κύριας κατοικίας τους,
  • Να διαφυλάξει και να ενισχύσει την πρόσβαση των υπερχρεωμένων καταναλωτών σε αποτελεσματικές διαδικασίες δικαστικής και εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών τους.


Η ΕΚΠΟΙΖΩ ΚΑΛΕΙ τους καταναλωτές:

  • Να υπογράψουν για τη διάσωση της κύριας κατοικίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του AVAAZ: Σώστε την κύρια κατοικία
  • Να προωθήσουν το ψήφισμα σε γνωστούς σας και μέσω της σελίδας μας στο FB: Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.
  • Να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας μας, από εδώ.
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά