Πρόταση νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Πρόταση νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας

προστασία της κύριας κατοικίας
Χρηματοοικονομικά

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση” στηρίζουν την πρόταση νόμου της ΕΔΙΠΚΑ για την πτώχευση των φυσικών προσώπων και την προστασία της κύριας κατοικίας

Επιτακτική ανάγκη είναι η θέσπιση και λειτουργία ενός θεσμού αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας των φυσικών προσώπων είναι αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου νομικού πολιτισμού. Οι υπερχρεωμένοι ιδιώτες δικαιούνται μία δεύτερη ευκαιρία για την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή, πάνω στη βάση της προστασίας δύο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους: της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της προστασίας της στέγης. Κάθε σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης της αφερεγγυότητας πρέπει να αναγνωρίζει και προστατεύει τα συνταγματικά αυτά δικαιώματα.

Σήμερα μάλιστα, η ύπαρξη ενός τέτοιου νομοθετικού πλαισίου είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. Η πρωτοφανής ανεπάρκεια του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της κύριας κατοικίας (Ν.4605/2019), που ούτως ή άλλως λήγει, η σωρεία προγραμματισμένων πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, η απροθυμία των τραπεζών να προσφέρουν ρεαλιστικές λύσεις στους δανειολήπτες, σε συνδυασμό με την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση που αναμένεται να αντιμετωπίσει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό κλίμα για τους  εκατοντάδες  χιλιάδες υπερχρεωμένους οφειλέτες. Η ανάγκη αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί από ένα “νέο πτωχευτικό δίκαιο” που αντιμετωπίζει τα φυσικά πρόσωπα ως πτωχευμένες επιχειρήσεις και τα εκθέτει σε μία άμεση και βίαιη ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της κατοικίας.

Η πρόταση νόμου της ΕΔΙΠΚΑ εξασφαλίζει μία δίκαιη και ισορροπημένη λύση σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Αντιμετωπίζει με κοινές διατάξεις όλα τα φυσικά πρόσωπα, με ή χωρίς εμπορική ιδιότητα.  Προτείνει μία σύγχρονη διαδικασία δικαστικής ρύθμισης των οφειλών, που εξασφαλίζει πράγματι την έκδοση της απόφασης μέσα σε έξι μήνες από την υποβολή της αίτησης. Μεριμνά για την αποτροπή των καταχρήσεων  αλλά και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην προστασία του νόμου όσων πραγματικά την έχουν ανάγκη. Προστατεύει την κύρια κατοικία  με όρους που διασφαλίζουν και τα συμφέροντα των πιστωτών. Διαφυλάττει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης που διευκολύνουν  την επανενσωμάτωση των υπερχρεωμένων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, χωρίς τα ανυπέρβλητα βάρη του παρελθόντος.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ “Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” καλούν την Κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση νόμου της ΕΔΙΠΚΑ «για την αντιμετώπιση της αφερεγγυότητας των φυσικών προσώπων και την προστασία της κύριας κατοικίας».

Μπορείτε να δείτε την αιτιολογική έκθεση στην πρόταση νόμου από την ΕΔΙΠΚΑ εδώ και την πρόταση σχεδίου νόμου εδώ.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά