Έχετε ακούσει για το ψηφιακό ευρώ;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Έχετε ακούσει για το ψηφιακό ευρώ;

Έχετε ακούσει για το ψηφιακό ευρώ;
Νέα Δράση
Ψηφιακά Δικαιώματα

Τελευταία, πολλή συζήτηση γίνεται για  ψηφιακή οικονομία, για ψηφιακά νομίσματα, κρυπτονομίσματα κλπ και ίσως να έχετε ακούσει κάτι.

Είναι γεγονός ότι υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο που αγοράζουμε πράγματα και πληρώνουμε, όχι πλέον μόνο με μετρητά. Και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών προσαρμόζονται, διερευνώντας την εισαγωγή  κρατικού ψηφιακού νομίσματος για πολλούς λόγους:

Πρώτα, η κρίση COVID-19 προκάλεσε στροφή στις συνήθειες πληρωμών προς τις ψηφιακές, ανέπαφες πληρωμές και το ηλεκτρονικό εμπόριο, , γεγονός που επιτάχυνε τη μείωση της χρήσης μετρητών.

Δεύτερον, τα κρυπτονομίσματα που αναπτύχθηκαν από ιδιωτικούς οργανισμούς ή άτυπες κοινότητες (π.χ. Bitcoin) γνώρισαν σημαντικές εξελίξεις και αύξηση της αξίας τους. Ως απάντηση, 87 χώρες (που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ) διερευνούν τώρα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, ενώ 9 από αυτές έχουν λανσάρει πλήρως ένα κρατικό ψηφιακό νόμισμα.

Έτσι και η Ε. Ένωση, έχει ήδη αρχίσει να νομοθετεί και να προετοιμάζεται για ένα κρατικό ψηφιακό νόμισμα που θα κυκλοφορεί με ίδιους όρους σε όλες τις χώρες, εφ’ όσον τελικά αποφασιστεί.

1. Τι είναι το ψηφιακό ευρώ;

Το ψηφιακό ευρώ θα είναι κρατικό ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας, δηλαδή, μια νέα μορφή χρήματος που θα υπάρχει μόνο σε ψηφιακή μορφή. Αντί να τυπώνει χρήματα, η κεντρική τράπεζα εκδίδει ψηφιακά νομίσματα προσιτά σε όλους τους καταναλωτές, ώστε οι ψηφιακές συναλλαγές και μεταφορές να γίνονται απλές.

2. Χρειάζεται το ψηφιακό ευρώ; Πώς ωφελείται ο καταναλωτής;

Το χρήμα διακρίνεται σε:

  • Κρατικό (δημόσιο) χρήμα που είναι ευθύνη της  κάθε Κεντρικής Τράπεζας  όπως μετρητά και αποθεματικά των τραπεζών στην Κεντρική Τράπεζα και
  • Ιδιωτικό χρήμα (όπως κάρτες, ηλεκτρονικό χρήμα, τραπεζικές καταθέσεις), που είναι ευθύνη του εκάστοτε παρόχου.

Η κοινωνία μας γίνεται όλο και περισσότερο ψηφιακή, όπου πολλά αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υπηρεσιών προσφέρονται ηλεκτρονικά. Οι καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν ψηφιακά σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει μορφή δημόσιου χρήματος που θα είναι  σε ψηφιακή μορφή ώστε να εξυπηρετεί την αυξανόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας  και να είναι  διαθέσιμο σε όλους τους καταναλωτές.

Το ψηφιακό ευρώ, καλύπτοντας αυτό το κενό, προσφέρει στους καταναλωτές  μια νέα εναλλακτική λύση για να πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ χωρίς να περνούν από ιδιωτικά δίκτυα, όπως οι τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η ύπαρξη και λειτουργία του, θα καθοδηγείται από το γενικότερο κοινωνικό  συμφέρον και όχι από ιδιωτικές εταιρείες όπου το κύριο μέλημα είναι το κέρδος. Έτσι, θα διευκολύνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές από τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με αναπηρία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη ισότητα.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το ψηφιακό ευρώ είναι τα ‘μετρητά’ του ψηφιακού κόσμου.

3. Μήπως με το ψηφιακό ευρώ θα εξαφανιστούν εντελώς τα μετρητά;

Σε καμιά περίπτωση, κι’ αυτό για πολλούς λόγους:

  • Το 2022, το 59% των πληρωμών στα σημεία πώλησης γινόταν με μετρητά στην Ευρώπη, φυσικά με διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών. Υπάρχει άρνηση των Ευρωπαίων για ηλεκτρονική καταγραφή των κινήσεων, προτιμήσεων, συνηθειών τους, λόγω μειωμένης εμπιστοσύνης.
  • Αυτό έχει ληφθεί υπόψη και υπάρχει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από την Ε. Ένωση, η οποία εγγυάται την χρήση των μετρητών, κάνοντας υποχρεωτική την αποδοχή τους από τους προμηθευτές.
  • Η δυνατότητα παράλληλης χρήσης μετρητών (φυσικά στα πλαίσια της νομοθεσίας που ορίζει ανώτατο ποσό), όποτε το επιθυμεί ο καταναλωτής, θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη του στο ψηφιακό ευρώ και την πεποίθησή του ότι έχει δυνατότητα επιλογής.

4. Πότε θα χρησιμοποιήσουμε το ψηφιακό ευρώ;

  • Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα εκδοθεί ή όχι. Αυτό, θα γίνει το 2030.
  • Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η σχετική νομοθεσία, ίσως στο τέλος 2024.
  • Προς το παρόν, από μέσα Οκτωβρίου, βρισκόμαστε  στην φάση προετοιμασίας, η οποία θα διαρκέσει έως το 2030.
  • Το 2030 θα αποφασιστεί αν θα εκδοθεί το ψηφιακό ευρώ.
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά