Η Google επιτρέπει την εκμετάλλευση

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Η Google επιτρέπει την εκμετάλλευση

Η εκμετάλλευση από την Google
Ψηφιακά Δικαιώματα

Στις 8 Ιανουαρίου 2020 πάνω από 50 οργανώσεις (δείτε εδώ) από κάθε γωνιά της γης θα ζητήσουν από την Google να μην επιτρέπει τους κατασκευαστές συσκευών και τους πωλητές που χρησιμοποιούν τηλέφωνα με τo λειτουργικό σύστημα Android, να εκμεταλλεύονται τους καταναλωτές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το τελευταίο iPhone.

Ο κ. Sundar Pichai, Διευθύνων Σύμβουλος της Google, υποστηρίζει ότι η ιδιωτικότητα δεν θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι ένα είδος πολυτελείας και παρ’όλα αυτά πολλοί άνθρωποι που αγοράζουν χαμηλού κόστους κινητά τηλέφωνα Android πληρώνουν με την  ιδιωτικότητα και την ασφάλειά τους.

Η Google βεβαιώνει ότι, τα τηλέφωνα των συνεργατών της που εφαρμόζουν τo λειτουργικό σύστημα Android με το εμπορικό σήμα του, συμπεριλαμβανομένου του σήματος προϊόντος Android και πολύ περισσότερο με τις ήδη προεγκαταστημένες εφαρμογές, οι οποίες αποτελούν το μέσο για την εκμετάλλευση, τις οποίες οι χρήστες αδυνατούν να διαγράψουν, υπονομεύουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια τους.

Επειδή αυτές οι εφαρμογές είναι προεγκατεστημένες, μπορούν να επιλέξουν από μόνες τους τις άδειες που επιθυμούν – οι οποίες περιλαμβάνουν την πρόσβαση στο μικρόφωνο, στην κάμερα και στην τοποθεσία - χωρίς να ζητήσουν προηγουμένως την άδεια από τον χρήστη, αφήνοντάς τον εντελώς στο σκοτάδι, όσον αφορά αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις.

Η αποτυχία της Google να περιορίσει το προεγκατεστημένο λογισμικό έχει ανοίξει τον δρόμο προς μία άγρια εκμετάλλευση άνευ όρων θέτοντας σε κίνδυνο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών. Η Google πρέπει να δράσει τώρα, ώστε να αποθαρρύνει τους “κακούς παίχτες” της αγοράς που προεγκαθιστούν κακόβουλες εφαρμογές, οι οποίες έχουν ως σκοπό την εκμετάλλευση των χρηστών μέσω των συσκευών τους“ - αναφέρει ο τεχνικός διευθυντής Christopher Weatherhead της Οργάνωσης Privacy International (Διεθνής Ιδιωτικότητα).

Οι αλλαγές που πιστεύουμε ότι απαιτούνται να γίνουν επειγόντως είναι οι εξής:

  • Οι χρήστες πρέπει να είναι σε θέση να απεγκαταστήσουν oριστικά τις εφαρμογές στις συσκευές τους. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις σχετικές υπηρεσίες ελέγχου που συνεχίζουν να εκτελούνται ακόμη και αν οι εφαρμογές είναι απενεργοποιημένες.
  • Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές θα πρέπει να τηρούν τον ίδιο έλεγχο με τις εφαρμογές του Play Store, ειδικά σε σχέση με τις προσαρμοσμένες άδειες.
  • Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές πρέπει να διαθέτουν κάποιο μηχανισμό ενημέρωσης, κατά προτίμηση μέσω του Play Store και χωρίς λογαριασμό χρήστη.
  • Η Google πρέπει να σταματήσει να πιστοποιεί μια συσκευή όσον αφορά την προστασία  της ιδιωτικής ζωής, σε περιπτώσεις που οι κατασκευαστές συσκευών ή οι πωλητές έχουν επιχειρήσει να εκμεταλλευτούν τους χρήστες με αυτό τον τρόπο.

Υπάρχει επίσης ένας κατάλογος υπογραφών (privacyinternational.org/petition) διαθέσιμος για το ευρύ κοινό που θέλουν να ενώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν από τη Google να σταματήσει την εκμετάλλευση.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ ή επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: info@ekpizo.gr ή στο τηλεφωνο: 210 330 4444.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά