Προσοχή στα παιδικά "έξυπνα" ρολόγια

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Προσοχή στα παιδικά "έξυπνα" ρολόγια

Προσοχή στα παιδικά "έξυπνα" ρολόγια
Ψηφιακά Δικαιώματα

Τα παιδικά έξυπνα ρολόγια, που πωλούνται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργούν πολλούς κινδύνους για την ασφάλεια. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, από τη Νορβηγική ένωση (Forbrukerrådet), μέλος του BEUC, αποκαλύπτει πως άγνωστοι μπορούν αποκτήσουν τον έλεγχο των ρολογιών που ελέγχθηκαν και να τα χρησιμοποιήσουν για να εντοπίσουν και να υποκλέψουν τις συνομιλίες των παιδιών που τα χρησιμοποιούν

Τα ρολόγια αυτά επιτρέπουν στους γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους μέσω της λειτουργίας του κινητού τους τηλεφώνου και να είναι ενήμεροι για το που βρίσκονται μέσω της εφαρμογής.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αυξανόμενη παρουσία των συνδεδεμένων με το ίντερνετ προϊόντων, μπορεί να φέρνουν μαζί τους νέους και πολύ σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών. Συχνά επίσης, παραβλέπουν βασικά δικαιώματα των καταναλωτών και αυτά της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε:

  • Ελαττώματα στην ασφάλεια: με λίγα και απλά βήματα, ένας άγνωστος μπορεί να πάρει τον έλεγχο του ρολογιού και να εντοπίσει, να υποκλέψει συνομιλίες και να επικοινωνήσει με το παιδί. Μπορεί κάποιος να εντοπίσει το που βρίσκεται το παιδί ή να παρέμβει και να αλλάξει την τοποθεσία και να φαίνεται ότι το παιδί βρίσκεται κάπου αλλού. Τα δεδομένα μεταφέρονται και αποθηκεύονται χωρίς κρυπτογράφηση.
  • Ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας: το κουμπί SOS είναι αναξιόπιστο και οι χάκερς μπορούν να παρακάμψουν την απαίτηση να βρίσκονται στη λίστα των έμπιστων τηλεφώνων.
  • Παράνομοι ή ανύπαρκτοι όροι και προϋποθέσεις χρήσης: κάποιες από τις εφαρμογές που συνδέονται με τα ρολόγια αυτά εμφανίζουν έλλειψη όρων και προϋποθέσεων.
  • Ελαττώματα στην προστασία προσωπικών δεδομένων: δεν είναι εφικτή η διαγραφή δεδομένων ή λογαριασμού χρήστη.

Τα ρολόγια αυτά δεν πρέπει να πωλούνται σε καταστήματα. Οι γονείς αγοράζοντάς τα νομίζουν ότι προστατεύουν τα παιδιά τους αλλά συμβαίνει το αντίθετο, τα κάνουν πιο ευάλωτα.

Η Ε. Ένωση πρέπει άμεσα να νομοθετήσει υποχρεωτικά πρότυπα ασφαλείας για τα συνδεδεμένα προϊόντα. Οι παραγωγοί πρέπει άμεσα να διορθώσουν τα ελαττώματα, διαφορετικά θα πρέπει τα προϊόντα τους να αποσυρθούν από την αγορά

Συνδεδεμένα με το ίντερνετ προϊόντα βρίσκουμε παντού. Δυστυχώς, κάποιοι παραγωγοί παραβλέπουν βασικά πρότυπα ασφάλειας και ιδιωτικότητας στη βιασύνη τους να βγάλουν ένα προϊόν στην αγορά. Οι αρχές εποπτείας της αγοράς πρέπει να μας διαβεβαιώσουν ότι εξαρχής, τέτοια προϊόντα δεν θα βγαίνουν στην αγορά.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά