Oι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον τερματικό εξοπλισμό τους (router)

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Oι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον τερματικό εξοπλισμό τους (router)

Oι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τον τερματικό εξοπλισμό τους (router)
Νέα Δράση
Ψηφιακά Δικαιώματα

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλωσορίζει τον νέο Κανονισμό που εξέδωσε η ΕΕΤΤ στις 07/03/2023 αναφορικά με τη δυνατότητα των καταναλωτών να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό (router) της επιλογής τους στο τοπικό ιδιωτικό δίκτυό τους, ο οποίος θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2023, και αφορά τον καθορισμό του Σημείου Τερματισμού Δικτύου (ΣΤΔ) για παροχή σταθερής υπηρεσίας.

Μετά από δύο χρόνια συμμετοχής της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. στην τροποποίηση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου των ηλεκτρικών επικοινωνιών και της ομαδικής δουλειάς με τη συνεργασία άλλων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, κατόπιν πρωτοβουλίας της Free Software Foundation Europe (μη Κυβερνητική Οργάνωση για τον έλεγχο της τεχνολογίας), ισχύει η ελεύθερη επιλογή τερματικού εξοπλισμού (router) στην Ελλάδα προς όφελος των καταναλωτών και αυτό είναι ακόμα μία επιτυχία μας.

Η αρχή της ουδετερότητας στο είδος του συνδεδεμένου τερματικού εξοπλισμού προστατεύει τους καταναλωτές από τυχόν περιορισμούς των παρόχων διαδικτύου και προάγει συγχρόνως την επιλογή  ελεύθερου λογισμικού μέσω της τεχνολογίας που επιθυμούν. Ωστόσο, η ΕΕΤΤ αποφάσισε στην Ελλάδα να εξαιρέσει τα δίκτυα οπτικών ινών (FTTH). Η Φινλανδία, η Ολλανδία και πιθανότατα το Βέλγιο, έχουν θέσει υψηλότερα πρότυπα και επιτρέπουν τους καταναλωτές να συνδέσουν τον τερματικό εξοπλισμό οπτικών ινών (FTTH) απευθείας στο δημόσιο δίκτυο.

Το θετικό είναι ότι ισχύει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο προστατεύει τους καταναλωτές και η ΕΕΤΤ έχει την εποπτεία κατά των παραβάσεων της νομοθεσίας από τους παρόχους του διαδικτύου. Ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα αλλάξει το ισχύον πλαίσιο εξαίρεσης των δικτύων οπτικών ινών (FTTH) προς όφελος των καταναλωτών.

Σχετικό δελτίο τύπου της ΕΕΤΤ εδώ.

Ανακοίνωση της Οργάνωσης “Free Software Foundation Europe”

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά