Η καλή λειτουργία των αγορών και επομένως η ευημερία των καταναλωτών, βασίζεται στην επαρκή εξουσία των Αρχών Ανταγωνισμού, ώστε να επιβάλλουν την εφαρμογή της νομοθεσίας όπου χρειάζεται, αλλά και, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των γρήγορα αναπτυσσόμενων ψηφιακών αγορών.
Οι Έλληνες καταναλωτές, όπως και οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δικαίωμα και πρέπει να επωφελούνται από καινοτόμες, ανοιχτές και δίκαιες αγορές, γεγονός που όμως,δεν συμβαίνει στην χώρα μας....
Για παράδειγμα, η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας κατατάχθηκε ως η ακριβότερη αγορά κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ το 2020. Συγκριτικά, οι τιμές για κινητή ευρυζωνική και τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι, στις προσφορές που μελετήθηκαν, υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπως καταδεικνύει έρευνα της ΕΕ το 2019.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύει ακράδαντα ότι πρέπει να δοθεί πλήρης εξουσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μπορεί εφαρμόζει το δίκαιο του ανταγωνισμού και στις τηλεπικοινωνιακές αγορές.
Μόνο έτσι, θα ευθυγραμμιστεί το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας με αυτό των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ...
Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπόκεινται επίσης σε έλεγχο και επιβολή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών.
Με αυτό το σκεπτικό, η ΕΚΠΟΙΖΩ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) και το έτερο μέλος του από την Ελλάδα (ΚΕΠΚΑ), έστειλαν σήμερα κοινή επιστολή (βλ. σχετικό αρχείο παρακάτω) στον Υπουργό Ανάπτυξης προτρέποντάς τον να καταθέσει, το συντομότερο, στην Βουλή το σχετικό ν/σ, η δημόσια διαβούλευση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις 3 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για ένα ν/σ, το οποίο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενσωματώνοντας την κοινοτική Οδηγία (2019/1), ώστε η Επιτροπή, να έχει τις απαραίτητες εξουσίες για να επιβάλλει την εφαρμογή της νομοθεσίας στις νέες πραγματικότητες της αγοράς, που αφήνουν απροστάτευτους τους καταναλωτές της χώρας μας.
Η τηλεργασία, που εμφανίστηκε λόγω Covid-19, θα είναι παρούσα, όταν η πανδημία θα έχει περάσει πλέον στην ιστορία... αλλά δεν θα είναι αποτελεσματική ούτε παραγωγική, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα χαμηλών ποιοτικών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, μαζί με τις αυξημένες τιμές τους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην ψηφιακή εποχή, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ταχύτητα και ευελιξία. Και αυτά, εξασφαλίζονται μόνο με συνεχή επαγρύπνιση, εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας , με εξοπλισμό του θεματοφύλακα του ανταγωνισμού με τις αναγκαίες εξουσίες.