Πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα η πρώτη επίσημη συνάντηση του ερευνητικού προγράμματος EXCEL4MED.
Στόχος του, η παραγωγή νέων, θρεπτικών προϊόντων διατροφής με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων (π.χ. κουκούτσια, φλούδες) από τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια, που διαφορετικά θα κατέληγαν στις χωματερές.
Έτσι, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από τα εσπεριδοειδή και τα ρόδια που υπάρχουν στα υπολείμματα αυτών όπως π.χ. στα κουκούτσια και τις φλούδες, θα εξάγονται με τρόπο οικολογικό και θα ενσωματώνονται σε τρόφιμα όπως η φέτα και οι φρουτοχυμοί. Ακόμα, προγραμματίζεται να παραχθούν χυμοί με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα , ενώ η γνώση που θα προκύψει από τη συνεργασία των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα ενισχύσει τα οικοσυστήματα καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η πρωτοβουλία αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής και της κυκλικής οικονομίας, καθώς αξιοποιεί τα υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων, από τα οποία φιλοδοξεί να εξαγάγει τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά τους, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη σπατάλη τροφίμων.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και έχει διάρκεια 4 χρόνων. Συντονίζεται από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επικεφαλής τον Αν. Καθηγητή κ. Βασίλη Βαλδραμίδη (Eργαστήριο Χημείας Τροφίμων), και συμμετέχει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. και 12 ακόμα οργανώσεις από Ελλάδα, Μάλτα και Γαλλία.
This project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under grant agreement No 101087147