Αγωγή καταναλωτή

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Αγωγή καταναλωτή

Αγωγή καταναλωτή

Στον τομέα της Αγωγής του Καταναλωτή, η ΕΚΠΟΙΖΩ υπήρξε πρωτοπόρος με έργο πολυδιάστατο και πολυποίκιλο, ειδικά μεταξύ 1995-2010. Το έργο περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης των καταναλωτών και ιδιαίτερα των νέων, συμμετοχή σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργασίες με  Υπουργεία, φορείς, σχολεία και ΑΕΙ σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά, νέους και ενήλικες. Με την Αγωγή του Καταναλωτή προσεγγίζεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στα δικαιώματα και την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια των προϊόντων, τη διατροφή, την επισήμανση των προϊόντων, τις οικονομικές υπηρεσίες, τη διαφήμιση, την αειφόρο κατανάλωση και το περιβάλλον.

Μετά το 2010, αν και το ενδιαφέρον τόσο από πλευράς ΕΚΠΟΙΖΩ όσο και από πλευράς καταναλωτών-κυρίως εκπαιδευτικών-παραμένει υψηλό, οι σχετικές δραστηριότητες έχουν περιοριστεί κυρίως λόγω έλλειψης πόρων και εξειδικευμένου προσωπικού.

Στα πλαίσια του έργου μας αυτού, πραγματοποιήθηκαν:

 • Συντονισμός σε εθνικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού του Νεαρού καταναλωτή (1994-1998). Αποτελεί την πρώτη 'επίσημη' εμπλοκή της ΕΚΠΟΙΖΩ στην Αγωγή του Καταναλωτή. Μπορείτε να δείτε τον πίνακα με τις συμμετοχές στο διαγωνισμό, ανά χώρα δείχνει την επιτυχή συμβολή της ΕΚΠΟΙΖΩ
 • Πολυάριθμες ομιλίες σε μαθητές και γονείς με θέματα που αφορούν στα δικαιώματα και την προστασία του καταναλωτή, την ασφάλεια των προϊόντων, την διατροφή, την επισήμανση των προϊόντων, τις οικονομικές υπηρεσίες, τη διαφήμιση, την αειφόρο κατανάλωση και το περιβάλλον.
 • Συμμετοχή σε συνέδρια και ημερίδες όπως το συνέδριο του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ το 1996, τα συνέδρια της Ευρωπαϊκής Σχολής Καταναλωτών στη Ρώμη το 2008 στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος E-cons και στη Βαλένθια της Ισπανίας το 2009 στο πλαίσιο της δράσης ENFORMA, ημερίδες που διοργάνωσαν οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • Υποστήριξη προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Αγωγής του Καταναλωτή σχολείων με την πραγματοποίηση βιωματικών εργαστηρίων, ενημέρωση εκπαιδευτικών και μαθητών και επίσκεψη μαθητών στα γραφεία μας.
 • Συμμετοχή σε εθνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (2008) στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ».
 • Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως τα προγράμματα CE-2000, και ΕCons για την αγωγή των νέων καταναλωτών, το πρόγραμμα Active Citizensγια την εκπαίδευση ενηλίκων καταναλωτών και Grundtvig assistant για την εκπαίδευση μελών της ΕΚΠΟΙΖΩ σε Οργανώσεις του εξωτερικού.
 • Υποβολή Πρότασης προγράμματος Erasmus +σε συνεργασία με το Ινστιτούτο "Αθηνά" του ΕΜΠ.
 • Δημιουργία δικτύου 110 σχολείων για την προώθηση της Αγωγής του Καταναλωτή.
 • Συνεργασίες με τοΥπουργείο Παιδείας μέσω των υπευθύνων Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη στήριξη των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων των σχολείων.
 • Παραγωγή Εκπαιδευτικού-διδακτικού υλικού που περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, φύλλα εργασίας (δείτε εδώ), παρουσιάσεις power point (δείτε εδώ), εκπαιδευτικά CD-ROM κλπ. (Πχ. Εκπαιδευτικό υλικό για: διατροφή, επισήμανση)
 • Συγγραφή βιβλίων και φυλλαδίων, όπως "η Άννα και η Θεανώ πάνε στην αγορά" "Εξερευνώντας την κατανάλωση","Εσύ, η Διατροφή σου και το Περιβάλλον" "Η Αγωγή του Καταναλωτή στη σχολική τάξη", "Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης"  "Το κινητό μου τηλέφωνο", "Νερό, ανεπαρκές μέσα στην αφθονία του".
 • Αρθρογραφία στο περιοδικό της ΕΚΠΟΙΖΩ, εφημερίδες, άλλα περιοδικά.
 • Διενέργεια εκδηλώσεων και συνεντεύξεων τύπου, με αφορμή τη συμμετοχή μας σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και ημερίδες με θέμα την Αγωγή του Καταναλωτή όπως αυτές στη Θεσσαλονίκη (2004, 2005) σε συνεργασία με το τοπικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο και στην Αθήνα το 2008 στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης.
 • Έρευνες, όπως "Η χρήση του ίντερνετ από μαθητές", σε συνεργασία με μαθητές ιδιωτικού σχολείου, "παιδί και τηλεόραση" σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ κά.
Εσύ, η Διατροφή και το Περιβάλλον
Το κρέας στην διατροφή μας
Βλαβερές ουσίες στα τρόφιμα
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Πρόσθετα στα τρόφιμα
Τρώω, άρα υπάρχω
Διατροφή και καρκίνος
Αγωγή του Καταναλωτή στη σχολική τάξη
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά