Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μάρτη ανακοινώνει τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού γραφείου υπηρεσιών μιας στάσης (one-stop shop) για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, ως απάντηση στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ζήτημα το οποίο σχετίζεται με σοβαρές κοινωνικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις και είναι συνδεδεμένο με το χαμηλό εισόδημα των νοικοκυριών, τις υψηλές τιμές ενέργειας και τη χαμηλή ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και των οικιακών συσκευών.
Στόχος του γραφείου είναι η ενημέρωση, ενδυνάμωση, ενεργή συμμετοχή και προστασία των καταναλωτών και ειδικότερα των ευάλωτων νοικοκυριών, για τη διασφάλιση ενός βασικού επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης και υγείας.
Συγκεκριμένα τα νοικοκυριά μέσω του γραφείου θα ενημερώνονται για:
- Τα βήματα που απαιτούνται για να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους,
- Τη συμμετοχή τους σε προγράμματα αναβάθμισης κατοικιών, π.χ. “Εξοικονομώ”,
- Τη στήριξή τους στις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα ψηφιακά εργαλεία,
- Τους βέλτιστους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας,
- Την παροχή χρήσιμων πληροφοριών και σχετικού υλικού,
- Το δικαίωμα συμμετοχή τους σε ενεργειακές κοινότητες,
- Την ομαλή μετάβασή τους σε καθαρές μορφές ενέργειας,
- Την ενημέρωσή τους για τα ενεργειακά δικαιώματα,
- Την κατανόηση του περιεχομένου των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας,
- Τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που μπορούν να αξιοποιήσουν προς όφελός τους (όπως το εργαλείο σύγκρισης τιμών, το εργαλείο υποβολής παραπόνων MYRAE, τον υπολογισμό του κόστους ενέργειας κ.α.), καθώς και τη σύσταση του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ του καταναλωτή και του προμηθευτή.
Στην ημερίδα που συνδιοργανώθηκε στις 13 Μαρτίου 2024 υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου από το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας- ΚΑΠΕ και την Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω., στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “REVERTER” (Deep REnovation roadmaps to decrease households VulnERability To Energy poverty), με θέμα: “Η ριζική ανακαίνιση ως απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια”, η Πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κα. Παναγιώτα Καλαποθαράκου ανακοίνωσε την ίδρυση του γραφείου και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από Δήμους της Αττικής να υιοθετήσουν τη λειτουργία γραφείου υπηρεσιών μιας στάσης.
Την ημερίδα χαιρέτισαν και ανέφεραν μεταξύ άλλων:
- 1. Ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ αναφέρθηκε στη διάθεση ψηφιακών εργαλείων που η Ρυθμιστική Αρχή έχει δημιουργήσει με σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών και τα οποία είναι διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της.
- 2. Ο κ. Δημήτρης Καρδοματέας, Πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΚΑΠΕ, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος REVERTER, το οποίο θα συμβάλει στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
- 3. Η κα. Βίκυ Σίτα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ενεργειακής Πολιτικής του ΥΠΕΝ ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει ως στόχο να συνδράμει με διάφορες δράσεις και προγράμματα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της ενεργειακής φτώχειας.
- 4. Ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας του Δήμου Αθηναίων ενημέρωσε για την ίδρυση του Γραφείου Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Φτώχειας και την ανάγκη ενεργοποίησης συνεργιών μεταξύ όλων των φορέων προκειμένου για την αντιμετώπιση ταυτόχρονα της ενεργειακής φτώχειας και της κλιματικής κρίσης.
Τέλος, οι ομιλητές κα Βίκυ Τζέγκα, Νομική Σύμβουλος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., κ. Δημήτριος Δαμίγος, Συντονιστής έργου REVERTER, Καθηγητής ΕΜΠ και κ. Χρήστος Τουρκολιάς, Τμήμα Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής ΚΑΠΕ παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών στο νομό Αττικής με έμφαση στα προβλήματα των ευάλωτων νοικοκυριών, την αναγνώριση ενεργειακά φτωχών νοικοκυριών με δευτερογενή δεδομένα και τη διαμόρφωση οδικού χάρτη για τη ριζική ανακαίνιση κατοικιών ευάλωτων στα πλαίσια του προγράμματος.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο REVERTER, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE, στην ιστοσελίδα: https://energeiakistegi.gr/