Ξέρετε ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τελικά εκτίμησε ότι το πρόσθετο Ε171 (διοξείδιο του Τιτανίου) δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές;
Για ποιό λόγο; Επειδή η πρόσφατη μελέτη που έκανε η ίδια, δεν μπορεί να αποκλείσει την τοξικότητα του πρόσθετου αυτού στο DNA των κυττάρων μας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο
Μα τι είναι το Ε171 λοιπόν;
Είναι πρόσθετο που χρησιμοποιείται σε πολλά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και σάλτσας που ένα τμήμα του υπάρχει με την μορφή νανοσωματιδίων τα οποία και ευθύνονται για την τοξικότητά του.
Και το πιό σημαντικό! Δεν είναι τεχνολογικά απαραίτητο, χρησιμοποιείται μόνο για αισθητικούς σκοπούς..
Οι οργανώσεις –μέλη της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών, μαζί και η ΕΚΠΟΙΖΩ, ήδη από το 2019 απευθυνόμασταν στις αρμόδιες αρχές των χωρών (δείτε την σχετική επιστολή στο επισυναπτόμενο αρχείο) μας ζητώντας την έστω προσωρινή του απαγόρευση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες, όπως ακριβώς είχε ήδη κάνει η Γαλλία και η βιομηχανία τροφίμων έσπευσε να το αντικαταστήσει.