Βγάλτε τα αντιβιοτικά από το πιάτο μας

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Βγάλτε τα αντιβιοτικά από το πιάτο μας

Βγάλτε τα αντιβιοτικά από το πιάτο μας
Διατροφή

Φέτος, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, μαζί με τα άλλα μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Καταναλωτών, με μια παγκόσμια καμπάνια με τίτλο: 'Βγάλτε τα αντιβιοτικά από το πιάτο μας'.

Καλούμε τις μεγαλύτερες αλυσίδες εστιατορίων παγκοσμίως να συνεισφέρουν στον αγώνα ενάντια στην ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, μέσω της παγκόσμιας δέσμευσής τους να σταματήσουν να αγοράζουν κρέας ζώων στα οποία έχουν χορηγηθεί συστηματικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τον άνθρωπο.

Τους καλούμε να:

  • Καθορίσουν ένα παγκόσμιο, χρονικά οριοθετημένο σχέδιο δράσης για τη σταδιακή κατάργηση της συστηματικής χρήσης αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στην ιατρική, σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού κρεάτων και πουλερικών.
  • Υιοθετήσουν έλεγχο, από τρίτα μέρη της πολιτικής τους στην χρήση αντιβιοτικών και τη συγκριτική αξιολόγηση που θα δείχνουν την πρόοδο αναφορικά με την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά αυξάνεται με τέτοιο ρυθμό που δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με την ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Τον Μάιο 2015, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας ενέκρινε ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, το οποίο περιελάμβανε την μείωση της χρήσης των υφιστάμενων αντιβιοτικών, προκειμένου να παραταθεί η αποτελεσματικότητά τους απέναντι σε θανατηφόρες ασθένειες.

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία ζώων που νοσούν, και, σε σπάνιες περιπτώσεις, για τον έκτακτο έλεγχο νόσων, εάν η νόσος εντοπίσθηκε σε άλλα ζώα με τα οποία υπήρξε άμεση επαφή, αλλά ποτέ για την προώθηση της ανάπτυξης των ζώων, την αποδοτικότητα των ζωοτροφών ή την πρόληψη συνηθισμένων νόσων.

Δράσεις

  • Αποστείλαμε την ως άνω επιστολή στις αλυσίδες εστιατορίων των εταιρειών KFC-Food Plus Α.Ε.Β.Ε., McDonalds - Premier Capital Α.Ε. και Goody's Burger House - Goody's Α.Ε. ώστε να μας αποστείλουν πληροφορίες σχετικά με:
      1. Τις τρέχουσες πολιτικές της εκάστοτε εταιρείας αναφορικά με τη χρήση αντιβιοτικών σε κρέας ζώων το οποίο προσφέρετε στα εστιατόρια τους στην χώρα μας, αλλά και διεθνώς.
      2. Την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας για δέσμευση σχετικά με την πώληση κρέατος ζώων στα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί συστηματικά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην ιατρική.
  • Συμμετέχουμε μέσω της πλατφόρμας Thunderclap για τη διάδοση κοινού μηνύματος στα social media την 15η Μαρτίου, καθώς και στη συλλογή φωτογραφιών με το logo της καμπάνιας #AntibioticsOfftheMenu.

Θέλετε να συμμετέχετε και εσείς;

  • Δηλώστε συμμετοχή στην πλατφόρμα Thunderclap
  • Φωτογραφηθείτε μπροστά σε κάποιο κατάστημα των εταιρειών KFC-Food Plus Α.Ε.Β.Ε., McDonalds - Premier Capital Α.Ε. και Goody's Burger House - Goody's Α.Ε και ανεβάστε τις στα social media. Δείτε οδηγίες και το logo της καμπάνιας εδώ.
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά