Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας;

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας;
Νέα Δράση
Διατροφή

Πόσοι θα το υποστήριζαν αυτό; Δεν ξέρουμε! Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα επί χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας...

Και φυσικά, οι αρμόδιοι της χώρας μας γνωρίζουν το πρόβλημα. Έτσι, μας προκάλεσε έκπληξη και ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση η άποψη της χώρας μας ότι η καθιέρωση υποχρεωτικής πανευρωπαϊκής επισήμανσης των διατροφικών πληροφοριών των τροφίμων και η χρωματική απεικόνισή τους δεν χρειάζονται!

Τι ακριβώς έγινε και τι σημαίνει αυτό;

Πριν από την προχθεσινή συνάντηση (21/9/2020) των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, 7 κράτη μέλη[1],  της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, υπέβαλαν έγγραφο με το οποίο αρνούνται την ενιαία, υποχρεωτική επισήμανση των τροφίμων και φυσικά και την χρωματική απεικόνισή της.

Η χρωματική απεικόνιση, είναι ένα σημαντικό εργαλείο που βοηθά τους καταναλωτές να επιλέξουν υγιεινότερα τρόφιμα. Αυτό έχει αναγνωριστεί τόσο από εθνικούς όσο και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Επίσης, η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την επισήμανση της διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, διαπίστωσε ότι η χρωματική απεικόνιση ήταν η πιο χρήσιμη για την επιλογή υγιεινότερων τροφίμων, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των καταναλωτών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC)και  άλλες 44 οργανώσεις-μέλη  από 32 χώρες της ΕΕ καταδικάζουν την κίνηση αυτή, που είναι εις βάρος των καταναλωτών, αλλά υπονομεύει επίσης την προσπάθεια της ΕΕ να  εφαρμόσει μια υποχρεωτική ετικέτα επισήμανσης τροφίμων στην πρόσθια επιφάνεια, με χρωματική απεικόνιση, σε όλη την Ένωση.

 


[1] Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρος, Λετονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχική Δημοκρατία

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά