‘Χαμηλά λιπαρά’ αλλά.. τι γίνεται με το αλάτι και την ζάχαρη; Δέκα χρόνια μετά και δεν ξέρουμε..

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

‘Χαμηλά λιπαρά’ αλλά.. τι γίνεται με το αλάτι και την ζάχαρη; Δέκα χρόνια μετά και δεν ξέρουμε..

‘Χαμηλά λιπαρά’ αλλά.. τι γίνεται με το αλάτι και την ζάχαρη;
Διατροφή

Αυτό το Σάββατο 19 Ιανουαρίου συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπρεπε να έχει δημοσιεύσει ανώτατα όρια για τα διάφορα θρεπτικά συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων.

Για ποιο λόγο να γίνει κάτι τέτοιο;

  • Ήταν δέσμευση της ΕΕ βάσει του Κανονισμού για τους ισχυρισμούς διατροφής και υγείας
  • Τα όρια αυτά θα διαμόρφωναν το συνολικό προφίλ ενός τροφίμου. Δεν αρκεί ο ισχυρισμός υγείας ‘ωφελεί την καρδιά’, ‘μειώνει την χοληστερίνη’ όταν η ζάχαρη στο ίδιο τρόφιμο είναι πολύ ψηλά, Ούτε αρκεί ο διατροφικός ισχυρισμός ‘πλούσιο σε φυτικές ίνες’ ή ‘ χαμηλά λιπαρά’ όταν η ζάχαρη και το αλάτι είναι στα ύψη, όπως έχουν δείξει διαχρονικές έρευνες των ενώσεων καταναλωτών πανευρωπαϊκά.

Επομένως, η κατάρτιση των ‘διατροφικών περιγραμμάτων’ ή ‘διατροφικών προφίλ’, θα χρησίμευε ως φίλτρο για να αποφασίσουμε εμείς οι καταναλωτές, αν ένα τρόφιμο είναι συνολικά και πραγματικά καλό, και όχι να παρουσιάζει μόνο ένα θρεπτικό συστατικό ως χαμηλό, ενώ τα άλλα είναι ψηλά.

Αυτό το σημαντικό εργαλείο θα σταματούσε τη βιομηχανία τροφίμων από το να κάνει τα τρόφιμα και τα ποτά να φαίνονται πιο υγιεινά από ό, τι είναι και στην ουσία να μας παραπλανούν οι ισχυρισμοί τους αυτοί.

Οι οργανώσεις καταναλωτών έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από την Επιτροπή να δημιουργήσει τέτοια προφίλ κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά ακόμα, 10 χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα!

Η Γενική Διευθύντρια του BEUC (μέλος του οποίου είναι και η ΕΚΠΟΙΖΩ), Monique Goyens σβήνει τούρτα για τα 10ατα μη-γενέθλια των “διαθρεπτικών προφίλ” στο βίντεο που μπορείτε να παρακαλουθήσετε εδώ.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά