Συμμετοχή της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Κλιματικού Φόρουμ Αθήνας

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Συμμετοχή της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Κλιματικού Φόρουμ Αθήνας

Συμμετοχή της ΕΚΠΟΙΖΩ στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Κλιματικού Φόρουμ Αθήνας
Νέα Δράση
Ενέργεια
Περιβάλλον

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Κλιματικού Φόρουμ για τον «μετριασμό της κλιματικής κρίσης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της πόλης απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα» που πραγματοποίησε ο Δήμος Αθηναίων στις 14 Μαΐου 2024 στο Σεράφειο. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, εγκαινίασε τη λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας ενώ, με παρέμβασή της, η πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δήλωσε τη συμμετοχή της Ένωσης στην πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός «Κλιματικού Συμβολαίου» για τη συμμετοχή της Αθήνας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις.

Επιπλέον, η Π. Καλαποθαράκου ανακοίνωσε τη λειτουργία του Γραφείου Υπηρεσιών μια στάσης (One Stop Shop) που λειτουργεί στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. εδώ και 1,5 μήνα και υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου REVERTER για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και ανέπτυξε την αναγκαιότητα συνεργασίας με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας αλλά και την έμπρακτη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (δημόσιων, ιδιωτικών, ΜΚΟ) τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας όσο και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της Αθήνας.

Ειδικότερα ως προς το περιεχόμενο του Κλιματικού Συμβολαίου που αναμένεται να συνυπογραφεί από τον Δήμο και από φορείς μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2024, αυτό θα περιλαμβάνει τα εξής:

(α) Σχέδιο για τη συμμετοχή της κοινωνίας και των φορέων στην διαδικασία μετάβασης της πόλης στην κλιματική ουδετερότητα.

(β) Σχέδιο Δράσης για την επίτευξη της Κλιματικής Ουδετερότητας (μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 80%) μέχρι το 2030 σε κρίσιμους τομείς, όπως κτίρια, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - θέρμανσης - δροσισμού, μετακινήσεις, απορρίμματα, τροφή, λύσεις που βασίζονται στη φύση.

(γ) Επενδυτικό Σχέδιο για να μπορεί να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός.

Η πρωτοβουλία αυτή, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια του Δήμου να συνδεθεί με διεθνή και ευρωπαϊκά δίκτυα και φορείς με στόχο την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής ουδετερότητας, στο πλαίσιο της οποίας επιδιώκεται η προώθηση φωτοβολταϊκών στις στέγες σχολείων και κτηρίων, η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων, δράσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη μετάβαση της πόλης στην κλιματική ουδετερότητα.

Επιπλέον, συγκροτούνται δύο συμμετοχικοί φορείς:

- Το Κλιματικό Φόρουμ Αθήνας στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι επαγγελματικών, επιστημονικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων για τη διαβούλευση για το κλιματικό σχέδιο και τη συνεργασία για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης. 

- Η «Κλιματική Συνέλευση Νέων Αθήνας», που αποτελεί μια πρόσκληση των νέωνπου κατοικούν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Αθήνα να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού για την κλιματική ουδετερότητα, με άξονα τα θέματα που απασχολούν τους νέους και πώς αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την πολιτική της κλιματικής ουδετερότητας (κλιματική δράση σε σχέση με την στέγαση, πράσινες θέσεις εργασίας, πράσινη καινοτομία, πράσινη επιχειρηματικότητα για νέους και νέες, κοινωνική ένταξη).

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά