Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις

Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις
Περιβάλλον

Ήρθε η άνοιξη και θέλετε το σπίτι σας καθαρό και λαμπερό; Γιατί αυτή την άνοιξη να μην καθαρίσετε οικολογικά;

Χρησιμοποιούμε υγρά πλύσης, σκόνες πλυντηρίου ρούχων, καθαριστικά πολλαπλών χρήσεων και ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων καθημερινά, για να διατηρήσουμε τα σπίτια μας καθαρά. Αλλά τα συνηθισμένα απορρυπαντικά δεν είναι τόσο υγιεινά, όσο ίσως πιστεύουμε. Τα περισσότερα περιέχουν συστατικά που μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και την υγεία μας. Οι ουσίες που δημιουργούν προβλήματα, μπορούν να περάσουν ύπουλα από τα συστήματα επεξεργασίας υδάτων, να μολύνουν ποτάμια και να καταλήξουν ακόμη και στα πιάτα και τα ποτήρια μας.

Όμως, μην ανησυχείτε! Υπάρχει λύση. Για το ανοιξιάτικο καθάρισμα επιλέξτε απορρυπαντικά με το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ, για πέντε καλούς λόγους:

  1. Εξοικονομήστε ενέργεια και χρήματα! Τα απορρυπαντικά με το Οικολογικό Σήμα αποδεικνύονται αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντάς σας να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήμα. Για παράδειγμα, τα απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων δοκιμάζονται ώστε να έχουν την υψηλότερη απόδοση στους 30°C. Τα απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα είναι εξαιρετικά συμπυκνωμένα, δηλαδή μια μικρή ποσότητα κάνει τη δουλειά. Εάν δεν χρησιμοποιείτε περισσότερο από όσο πρέπει, τα απορρυπαντικά μπορούν να σας βοηθήσουν να καταναλώσετε λιγότερη ενέργεια, άρα να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και τα έξοδα καθαριότητας.
  2. Προφυλάξτε την υγεία σας! Τα απορρυπαντικά με το Οικολογικό Σήμα περιέχουν γενικά λιγότερο επιβλαβείς χημικές ουσίες, σε σύγκριση με τα συνηθισμένα προϊόντα, γεγονός που ελαχιστοποιεί τη συνολική σας έκθεση σ’ αυτά. Για παράδειγμα, ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνονα αλλάξουν το DNA σας ή να βλάψουν τη γονιμότητα, απαγορεύονται αυστηρά στα προϊόντα με Οικολογικό Σήμα αλλά όχι στα συνηθισμένα απορρυπαντικά(1). Αλλεργιογόνες ουσίες, αρώματα και συντηρητικά, επιβλαβή για το περιβάλλον ή την υγεία σας είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένα και τα πιο προβληματικά απαγορεύονται πλήρως.
  3. Προστατεύστε το περιβάλλον! Για να επιτραπεί η χρήση του Οικολογικού Σήματος στα απορρυπαντικά, αυτά πρέπει να μην είναι τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και να είναι βιοαποικοδομήσιμα. Αυτός είναι ο λόγος που οφείλουν να είναι απαλλαγμένα από φωσφορικά άλατα, τα οποία πυροδοτούν την υπερανάπτυξη των φυκιών, μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό ,απειλώντας έτσι την υδρόβια ζωή. Επιπλέον, αποκλείει τα απορρυπαντικά με απολυμαντικές ουσίες που μπορούν να καταστήσουν τα βακτήρια ανθεκτικά, δηλαδή πολύ δύσκολο να εξοντωθούν.
  4. Περιορίστε το πλαστικό! Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι παράγουν περισσότερο από 25,8 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων, εκ των οποίων μόνο το 30% ανακυκλώνεται. Η συσκευασία των απορρυπαντικών με το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ ακολουθεί κυκλική πορεία: προτιμά ανακυκλωμένα υλικά και είναι ανακυκλώσιμη, βασίζεται σε λιγότερο πλαστικό από ότι οι συμβατικές συσκευασίες και προωθεί τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία. Τα προϊόντα με Οικολογικό Σήμα πρέπει επίσης να είναι απαλλαγμένα από εκείνα τα μικροσκοπικά τοξικά σωματίδια πλαστικού (μικροπλαστικά) που καταλήγουν σε ψάρια, οστρακόδερμα (αστακούς-γαρίδες-καβούρια κ.ά.) ή πλαγκτόν. Ενώ η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των μικροπλαστικών σε απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα, το Οικολογικό Σήμα είναι ένα βήμα μπροστά.
  5. Αποφύγετε την οικολογική απάτη! Μην ξεγελαστείτε από ετικέτες που αναγράφουν eco νομίζοντας ότι είναι οικολογικό απορρυπαντικό, το οποίο πρέπει να έχει το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ, γνωστό και ως “λουλούδι” που εγγυάται ασφαλή, φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις αυστηρές προϋποθέσεις που οφείλουν οι κατασκευαστές να πληρούν, προκειμένου να αποκτήσουν την ετικέτα(2). Οι δοκιμές αποδεικνύουν ότι τα απορρυπαντικά Οικολογικού Σήματος λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά με τα συνηθισμένα.

Μπορείτε εύκολα να βρείτε απορρυπαντικά με το Οικολογικό Σήμα στα ράφια των σουπερμάρκετ. Τον Σεπτέμβριο του 2017, περίπου 5.300 καταναλωτικά προϊόντα καθαρισμού με το Οικολογικό Σήμα, συμπεριλαμβανομένων απορρυπαντικών, καταχωρήθηκαν σε όλη την ΕΕ. Μπορείτε να τα δείτε εδώ, http://ec.europa.eu/ecat

Το Οικολογικό Σήμα για 25 χρόνιαεπιβραβεύει τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον καταναλωτικά προϊόντα, όπως χαρτιά περιτυλίγματος, βαφές, αφρόλουτρα και πλέον ακόμη και υποδήματα, υπολογιστές και ξενοδοχεία! Αναζητήστε το λογότυπο του λουλουδιού, ακριβώς όπως στην εικόνα παραπάνω, κάθε φορά που πραγματοποιείτε μία αγορά σας.

Αλλά, προσοχή! Στο κάτω μέρος της ετικέτας πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται τα αρχικά της χώρας, ακολουθούμενα από τον επίσημο αριθμό έγκρισης, όπως φαίνεται στην φωτογραφία ενός ισπανικού προϊόντος για παιδιά. Αν δεν υπάρχει αυτή η ένδειξη, μην πιστέψετε ότι το προϊόν είναι οικολογικό.

Και μία λεπτομέρεια! Ελληνικά προϊόντα με το Οικολογικό Σήμα δεν βρίσκονται στον κατάλογο! Όχι γιατί δεν υπάρχουν, αλλά γιατί δεν έχει ενημερωθεί η ευρωπαϊκή βάση δεδομένων από τον αρμόδιο φορέα, λόγω φόρτου εργασίας και υποστελέχωσης του…

Παρ’ όλο που το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ εορτάζει εφέτος την 25η επέτειό του, δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστό στους καταναλωτές.

Ίσως η σημερινή επέτειος να είναι μια ευκαιρία για να το γνωρίσουμε περισσότερο, να αρχίσουμε να επιλέγουμε προϊόντα με το ‘λουλούδι’, προφυλάσσοντας έτσι την υγεία μας, το περιβάλλον και τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων http://ec.europa.eu/ecat

Δείτε βίντεο σχετικά με το Οικολογικό Σήμα εδώ (μόνο στα Αγγλικά):

https://www.youtube.com/watch?v=-u1dDLhTmW8

__________________________________________________________

(1)Τα απορρυπαντικά που δεν φέρουν Οικολογικό Σήμα, μπορεί να περιλαμβάνουν τρικλοζάνη (ύποπτη για παρεμπόδιση των ανθρώπινων ορμονών), νανοάργυρο (που συνδέεται με νευρολογικές διαταραχές) ή ουσίες που απελευθερώνουν φορμαλδεΰδη (ύποπτη για πρόκληση καρκίνου, αλλεργιών και άσθματος)

(2)Η ΕΕ και τα κράτη μέλη σε συνεργασία με τη βιομηχανία, τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ και τις οργανώσεις καταναλωτών καθορίζουν τα κριτήρια Οικολογικού Σήματος και τα αναθεωρούν κάθε τέσσερα χρόνια. Η ΕΚΠΟΙΖΩ συμμετέχει στο ελληνικό αρμόδιο όργανο, το Ανώτατο Συμβούλιο Απονομής Οικολογικού Σήματος (ΑΣΑΟΣ)

 
Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις
Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις
Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις
Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις
Απορρυπαντικά με Οικολογικό Σήμα: 5 λόγοι για να το επιλέξεις
Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά