Το έργο της ΕΚΠΟΙΖΩ στον τομέα του Περιβάλλοντος

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Το έργο της ΕΚΠΟΙΖΩ στον τομέα του Περιβάλλοντος

Το έργο της ΕΚΠΟΙΖΩ στον τομέα του Περιβάλλοντος
Περιβάλλον

Το Περιβάλλον και η προστασία του αποτελεί ένα από τους τομείς ενδιαφέροντος της ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος συνδέεται άμεσα με την καταναλωτική συμπεριφορά και την Αειφόρο Κατανάλωση. Το έργο μας στο τομέα του περιβάλλοντος αλληλοσυνδέεται με τους άλλους τομείς ενασχόλησης και δράσης της ΕΚΠΟΙΖΩ, όπως η διατροφή, η Αγωγή του Καταναλωτή, η διαφήμιση, αλλά και οι οικονομικές υπηρεσίες και αναδεικνύεται μέσα από ποικίλες δράσεις σε αυτούς τους τομείς. Περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης των καταναλωτών και ιδιαίτερα των νέων, συμμετοχή σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, συνεργασίες με φορείς, σχολεία και ΑΕΙ σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για παιδιά, νέους και ενήλικες. Το έργο μας στον τομέα του περιβάλλοντος αναδεικνύεται από δράσεις όπως:

Συντονισμός σε εθνικό επίπεδο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού του Νεαρού καταναλωτή (1994-1998). Στον 3ο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νεαρού Καταναλωτή το 1996 το θέμα του διαγωνισμού ήταν "Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - Με ποιόν τρόπο μπορούν να περιοριστούν οι επιβλαβείς επιδράσεις και να ελεγχθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της συμπεριφοράς του καταναλωτή στο περιβάλλον;”
Η συμμετοχή ήταν σε υψηλά επίπεδα - 100 συμμετοχές, 65 εργασίες- που έφεραν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά. Οι νεαροί καταναλωτές που εργάστηκαν έφτασαν τους 700 και οι εργασίες τους πριν φθάσουν στην ΕΚΠΟΙΖΩ, παρουσιάστηκαν σε 9.000 μαθητές περίπου.

Πολυάριθμες ομιλίες σε μαθητές, γονείς, συλλόγους, συνέδρια, καθώς και στα μέλη μας με θέμα ‘Κατανάλωση και Περιβάλλον’.

Συμμετοχή σε εθνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (2008) στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή των ΜΚΟ», με το σχέδιο δράσης «Καταναλώνω Υπεύθυνα, Προστατεύω το Περιβάλλον και την Υγεία μου» έχει με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των μαθητών των Γυμνασίων και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας.

Συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ΕCons και το Active Citizens στη θεματολογία των οποίων περιλαμβάνονταν το Περιβάλλον και η Αειφορία.

Συνεργασίες με σχολεία και εκπαιδευτικούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταναλώνω Υπεύθυνα, Προστατεύω το Περιβάλλον και την Υγεία μου», με υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την υποστήριξη προγραμμάτων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία και με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τον έλεγχο των εμφιαλωμένων νερών.

Συγγραφή φυλλαδίων, όπως "Εσύ, η διατροφή σου και το περιβάλλον", ο "Οδηγός Πράσινης Κατανάλωσης" "Το κινητό μου τηλέφωνο", "Νερό, ανεπαρκές μέσα στην αφθονία του".

Αρθρογραφία, κουίζ, ερωτηματολόγια στο περιοδικό της ΕΚΠΟΙΖΩ, εφημερίδες, άλλα περιοδικά.

Ανάδειξη προβλημάτων και προσφυγή στη δικαιοσύνη στην περίπτωση της ύδρευσης των Οινοφύτων από το νερό του ποταμού Ασωπού. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη είχε ως αποτέλεσμα την λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου Οινοφύτων για την προστασία των καταναλωτών.

Διενέργεια εκδηλώσεων, συνεντεύξεων τύπου, φεστιβάλ με αφορμή επίκαιρα θέματα, όπως π.χ. το πρόβλημα του σπατάλης και υπερκατανάλωσης νερού, το ζήτημα του ποταμού Ασωπού. Σημαντικό υπήρξε το 3ήμερο φεστιβάλ (Μάϊος 1996) με ποικιλία εκδηλώσεων σε θέματα περιβάλλοντος-αγωγής καταναλωτή και γενικότερα ποιότητας ζωής, με θεατρικά δρώμενα, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά, βιολογικές καλλιέργειες, εναλλακτικές μορφές ενέργειας, διανομή φυλλαδίων, κλπ.

Συμμετοχή σε επιτροπές και ομάδες εργασίας, του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ενώσεων καταναλωτών (BEUC), όπως είναι η ομάδα για την ασφάλεια των Προϊόντων και το Περιβάλλον και η ομάδα για την Ενέργεια.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά