Περί πατέντας συνέχεια..Δημόσια υγεία ή προστασία της πατέντας;

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Περί πατέντας συνέχεια..Δημόσια υγεία ή προστασία της πατέντας;

Περί πατέντας συνέχεια..Δημόσια υγεία ή προστασία της πατέντας;
Υγεία

Οι κυβερνήσεις, εκτός  από τις εκκλήσεις τους  για την παραίτηση των φαρμακοβιομηχανιών από τα αποκλειστικά πνευματικά  τους δικαιώματα στα νέα φάρμακα, έχουν και άλλα όπλα, όπως είναι η υποχρεωτική αδειοδότηση.

Είναι η δυνατότητα που τους παρέχεται από τις διεθνείς  συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)  περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς  από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Βάσει αυτών, επιτρέπεται σε ένα κράτος να εξουσιοδοτεί ένα τρίτο πρόσωπο ή μία κρατική οντότητα, να  κάνει παραγωγή ή εισαγωγή και εμπορία κατοχυρωμένων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας προϊόντωνδίχως την συγκατάθεση του κατόχου της ευρεσιτεχνίας, αλλά με αντάλλαγμα την πληρωμή δικαιωμάτων σε αυτόν/αυτήν. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει σε όλες τις εθνικές νομοθεσίες αναφορικά με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Ίσως αναρωτιέστε αν και η Ελλάδα έχει αυτήν την δυνατότητα..Ναι την έχει, χάρη σε σχετική μελέτη της ΕΚΠΟΙΖΩ το 2016 και τις σχετικές προτάσεις μας για την αναθεώρηση της νομοθεσίας, η οποίες έγιναν νόμος του κράτους τον Απρίλιο του 2019.

Έτσι είμαστε πανέτοιμοι, αν χρειαστεί, να υποχρεώσουμε τις όποιες εταιρείες ανακαλύψουν αποτελεσματικά φάρμακα ή εμβόλια για τον Covid-19, να παραδώσουν την ‘συνταγή’ τους σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες για την παραγωγή γενοσήμων… και αν αναρωτιέστε, στην Ελλάδα έχουμε φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας γενόσημα.

Εξ’ άλλου δεν θα είμαστε η μόνη χώρα της ΕΕ που σκέφτεται να εφαρμόσει την υποχρεωτική αδειοδότηση! Ήδη, χώρες πλουσιότερες από την δική μας, όπως η Γερμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία αλλά και η Χιλή έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να διευκολυνθούν στην εφαρμογή του μέτρο αυτού..

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά