Επικύρωση απόφασης ενάντια στους όρους των συμβάσεων με τους οποίους η τράπεζα Eurobank υφαρπάζει τη συγκατάθεση των καταναλωτών για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Επικύρωση απόφασης ενάντια στους όρους των συμβάσεων με τους οποίους η τράπεζα Eurobank υφαρπάζει τη συγκατάθεση των καταναλωτών για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.

Επικύρωση απόφασης ενάντια στους όρους των συμβάσεων με τους οποίους η τράπεζα Eurobank υφαρπάζει τη συγκατάθεση των καταναλωτών για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων.
Χρηματοοικονομικά

Καταχρηστικοί και άκυροι κρίθηκαν όροι των συμβάσεων της Τράπεζας Eurobank με τους οποίους η τράπεζα υφαρπάζει τη συγκατάθεση των καταναλωτών για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων με οποιονδήποτε τρόπο εκείνη αποφασίζει, χωρίς να έχει την απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο συγκατάθεση τους.

Ειδικότερα, με την απόφαση υπ’ αριθμόν 147/2004 του Εφετείου Αθηνών μετά από συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, διαπιστώθηκε ότι η τράπεζα παραβιάζει το νόμο περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων μέσω γενικών όρων που θέτει στις συμβάσεις της για τη χορήγηση δανείων και πιστωτικών καρτών με τους καταναλωτές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, κρίθηκε καταχρηστικός ο όρος όπου, με την υπογραφή και μόνο της αίτησης για χορήγηση πιστωτικής κάρτας ή δανείου από την Eurobank, ο καταναλωτής αναγκάζεται να προσυπογράψει και τους όρους που αφορούν την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, και να «δώσει» με τον τρόπο αυτό τη «συγκατάθεσή» του για την περαιτέρω επεξεργασία τους, χωρίς ενημέρωση και δυνατότητα αντίρρησης.

Η απόφαση τονίζει την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του καταναλωτή, και ιδίως της ιδιωτικής ζωής του, και υπογραμμίζει τη σημασία της συγκατάθεσής του για τη νόμιμη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Η συγκατάθεση του καταναλωτή θα πρέπει να είναι ελεύθερη, ανεπηρέαστη από οποιαδήποτε μορφή πίεσης, ρητή και ειδική, και να δίδεται μετά από την προηγούμενη ενημέρωσή του. Ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώνεται για τα ακριβή στοιχεία του υπεύθυνου επεξεργασίας της τράπεζας, τον σκοπό της επεξεργασίας, τους αποδέκτες των προσωπικών του δεδομένων.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, εάν τα παραπάνω δεν τηρούνται, όπως συμβαίνει με τους συγκεκριμένους όρους της Eurobank, τότε η «συγκατάθεση» που δίδεται από τον καταναλωτή δεν είναι ελεύθερη, και επομένως κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που κάνει η τράπεζα ή τρίτος είναι παράνομη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η πρακτική της τράπεζας Eurobank να περιέχει στις συμβάσεις της την προσταγή «Διαβάστε προσεκτικά και υπογράψτε» δεν αναπληρώνει την απαιτούμενη κατά το νόμο ενημέρωση. Επίσης παράνομη κρίθηκε η έλλειψη γνωστοποίησης της ταυτότητας του υπεύθυνου επεξεργασίας της τράπεζας, της ακριβούς διεύθυνσης και τηλεφώνου του, καθώς επίσης και η έλλειψη ενημέρωσης του καταναλωτή για την ύπαρξη δικαιώματος αντίρρησης εκ μέρους του.

Συνοψίζοντας, η απόφαση:                                                                     

  • αναγνωρίζει ότι, οι Γενικοί Όροι Συναλλαγών για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που περιέχονται στις συμβάσεις της Eurobank και αναλύονται στην απόφαση, είναι άκυροι.
  • απαγορεύει στην Eurobank να επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των καταναλωτών με την μορφή Γενικών Όρων Συναλλαγών κατά τα αναφερόμενα στο σκεπτικό της απόφασης.

Τέλος, η απόφαση απειλεί εναντίον της Eurobank χρηματική ποινή 5.000,00 Ευρώ για την περίπτωση παράβασης της προηγούμενης διάταξης, και αναγνωρίζει ότι η Eurobank υποχρεούται να καταβάλει 30.000,00 Ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι καταναλωτές από την παράνομη συμπεριφορά της τράπεζας.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά