ΟΧΙ στην πρόταση οδηγίας για δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

ΟΧΙ στην πρόταση οδηγίας για δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων

ΟΧΙ στην πρόταση οδηγίας για δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων
Χρηματοοικονομικά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρόταση οδηγίας αναφορικά με την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρότεινε τη δημιουργία μιας ενιαίας δευτερογενούς αγοράς. Οι τράπεζες θα είναι σε θέση να πωλούν εύκολα δάνεια που έχουν συσσωρευτεί σε τρίτους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων κεφαλαίων όρμου που είναι εγκατεστημένα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή εκτός της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Θα εκτίθενται σε ταμεία και συλλέκτες χρέους που βρίσκονται σε άλλες χώρες, και ενδεχομένως σε ακόμη χειρότερη επεξεργασία και ανάκτηση κατοικιών.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε δέσμη μέτρων για την εξάλειψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η αφήγηση είναι ότι τα υψηλά επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνουν την κερδοφορία των τραπεζών και τους εμποδίζουν να δανείζουν περισσότερο στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, γεγονός που στη συνέχεια επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ.  Η Επιτροπή πρότεινε να δημιουργηθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή δευτερογενής αγορά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να πωλούν εύκολα δάνεια που συνάπτουν επιχειρήσεις και καταναλωτές με τρίτους επενδυτές και πιστωτικούς φορείς (συλλέκτες χρεών) που βρίσκονται οπουδήποτε στην ΕΕ. Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τους δανειολήπτες λιανικής.  Παρόλο που αναγνωρίζεται γενικά ότι το πρόβλημα της μη εξυπηρετούμενης ευθύνης σε ολόκληρη την ΕΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση και τις ανεύθυνες πρακτικές δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, οι δυσχερείς οφειλέτες είναι απαράδεκτα πιεσμένοι για να πετύχουν το νομοσχέδιο. Μια ενιαία δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων της ΕΕ θα ανοίξει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για πιστωτικούς φορείς και επενδυτές τρίτων μερών, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών εκτός ΕΕ, ενώ οι αναξιοπαθούντες δανειολήπτες σε όλη την Ευρώπη θα εκτίθενται σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες στο εξωτερικό με ενδεχομένως χειρότερη μεταχείριση και μεγαλύτερο αριθμό επαναπατρισμών στο σπίτι. Τα αμοιβαία κεφάλαια και τα χρεόγραφα έχουν μια κακή φήμη λόγω των αθέμιτων και επιθετικών πρακτικών τους προς τους δυσχερείς λιανικούς οφειλέτες.

Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικοί, βιώσιμοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι τράπεζες συνήθως πωλούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τρίτους επενδυτές σε εξαιρετικά μειωμένες τιμές. Οι δανειολήπτες πρέπει τουλάχιστον να μπορούν να αγοράζουν το δικό τους χρέος με μειωμένη τιμή, αντί να πωλούνται σε τρίτους.

Πέραν τούτου, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρά υπεύθυνες υποχρεώσεις δανεισμού σε όλους τους πιστωτικούς φορείς και τους διαμεσολαβητές στο μέλλον, έτσι ώστε τα δάνεια να χορηγούνται μόνο στους δανειολήπτες που μπορούν να τους πληρώσουν.

Τέλος, η δραστηριότητα τρίτων πιστωτικών φορέων και πιστωτικών επενδυτών πρέπει να περιοριστεί. Οι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι μεγιστοποιούν τα κέρδη τους έναντι των ευάλωτων καταναλωτών και των επιχειρήσεων δεν πρέπει να υποστηρίζονται, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με περιορισμούς.

Κατόπιν των παραπάνω, όλα τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών "Η Παρέμβαση" (Π.ΟΜ.Ε.Κ.), υποστηρίζουν την εξαίρεση των καταναλωτικών δανείων από το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά