Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε Τράπεζα για έξοδα δανείου

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε Τράπεζα για έξοδα δανείου

Πρόστιμο 50.000 ευρώ σε  Τράπεζα για έξοδα δανείου
Νέα Δράση
Χρηματοοικονομικά

Ακόμα μια επιτυχία της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. 

Μετά από παρέμβαση της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., με αφορμή καταγγελία μέλους της για επιβολή εξόδων δανείου σε σύμβαση στεγαστικού δανείου, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΓΓΕ&ΠΚ) επέβαλλε πρόστιμο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συνολικού ποσού 50.000 ευρώ, για παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία Καταναλωτή.

Ειδικότερα, η προμήθεια για την εκταμίευση του ποσού του στεγαστικού δανείου, η οποία συχνά καλύπτεται από τον τίτλο “έξοδα δανείου”, “έξοδα φακέλου”, “έξοδα έγκρισης δανείου» κλπ. έχει κριθεί καταχρηστική με βάση την απόφαση 5253/2003 του Εφετείου Αθηνών μετά από συλλογική αγωγή της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. Ομοίως, καταχρηστική έχει κριθεί και η επιβολή ποινής προεξόφλησης σε στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με την απόφαση 430/2005 του Αρείου Πάγου. Στις ανωτέρω αποφάσεις βασίστηκε και η Υπουργική Απόφαση Ζ1-798/2008, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Με βάση επανειλημμένες έρευνες διαχρονικά αλλά και πρόσφατα που διενήργησε η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., για το θέμα των καταχρηστικών, παράνομων και  άδικων χρεώσεων των τραπεζών, την οποία και   παρουσίασε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι παρά την ισχύουσα νομοθεσία, που απαγορεύει στις τράπεζες την είσπραξη εξόδων κατά τη σύναψη στεγαστικών δανείων, οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται και παρόλα αυτά να επιβαρύνουν  τους καταναλωτές με έξοδα κατά τη σύναψη των δανειακών συμβάσεων.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., αλλά και όλες οι Ενώσεις Καταναλωτών μέλη της Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η  Παρέμβαση” θεωρούν ότι η επιβολή προστίμου στην Εθνική Τράπεζα κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την εφαρμογή της νομοθεσίας. Οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματά των καταναλωτών και να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση των τραπεζών, όταν   δεν τηρούν τη νομοθεσία δεν σέβονται και δεν διαφυλάσσουν τα δικαιωμάτων και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών όπως οφείλουν.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή να επιβάλει την εφαρμογή της νομοθεσίας στον τραπεζικό χώρο, ώστε να παύσουν οι Τράπεζες να χρεώνουν  “έξοδα στεγαστικού δανείου”

Τέλος, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τις παράνομες, άδικες  και καταχρηστικές χρεώσεις στα στεγαστικά τους δάνεια αλλά και σε πλήθος άλλων χρεώσεων που επιβάλλουν σε βάρος των καταναλωτών οι τράπεζες από εδώ.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά