Συμβουλές στους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων (μέρος 2ο)

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Συμβουλές στους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων (μέρος 2ο)

Συμβουλές στους καταναλωτές για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων (μέρος 2ο)
Ενέργεια

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σε συνέχεια της έρευνας που πραγματοποιεί για τους αυξημένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μετά από πλήθος διαμαρτυριών των καταναλωτών, και προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν τη σπατάλη ενέργειας εκεί που πρέπει και μπορούν, προτείνει απλές καθημερινές λύσεις, για τη σωστή χρήση των οικιακών συσκευών, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα αλλά και για να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Να μην ξεχνάτε ότι:“Κερδισμένος είναι ο ενημερωμένος καταναλωτής”

Εάν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλ. κέντρο 210 330 44 44 και καταγγείλτε συμπληρώνοντας το υπόδειγμα καταγγελίας στην ιστοσελίδα μας: www.ekpizo.gr.

1) Ψύξη-Κλιματισμός χώρων:

Εν όψει του καλοκαιριού η ΕΚΠΟΙΖΩ συμβουλεύει τους καταναλωτές για την αγορά και σωστή χρήση των κλιματιστικών, αλλά και

  • Να συμβουλεύεστε πάντα και να συγκρίνετε τις ενεργειακές ετικέτες των κλιματιστικών μονάδων πριν προβείτε σε οποιαδήποτε αγορά.
  • Η ενεργειακή κλάση για τις κλιματιστικές μονάδες, ορίζεται από τους συντελεστές SEER (για την λειτουργία της ψύξης) και SCOP (για την λειτουργία της θέρμανσης). Σύγκρινε στην ενεργειακή κλάση την εποχιακή απόδοση και δείτε τις εκτιμώμενες κιλοβατώρες που θα καταναλώσετε.
  • Προτιμήστε κλιματιστικό «inverter». Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας (π.χ. το καλοκαίρι στους 29°C) θα επιτρέψει στο inverter να σας εξοικονομήσει αρκετά χρήματα λόγω της συνεχόμενης συντήρησης της επιλεγμένης θερμοκρασίας και της λειτουργία της σε χαμηλές στροφές. Η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας βοηθάει γενικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση ρωτήστε τους ειδικούς του χώρου για να σας βοηθήσουν να κάνετε την καλύτερη επιλογή κλιματιστικού για τον χώρο σας.
  • Ρυθμίζετε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και είναι σκόπιμο η θερμοκρασία να μην είναι χαμηλότερη από 26 °C το καλοκαίρι.
  • Θα πρέπει να ερευνήσετε εάν είναι κατάλληλο για το χώρο σας και να συμβουλευτείτε ειδικευμένο μηχανικό και όχι απλούς πωλητές, πριν επιλέξετε.
  • Εάν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε κλιματισμό για ολόκληρο διαμέρισμα ή κτίριο, θα ήταν σκόπιμο να ζητήσετε ειδική μελέτη.
  • Θα πρέπει όλα τα παράθυρα να είναι κλειστά όταν λειτουργείτε το κλιματιστικό για να μη χάνεται πολύτιμη ενέργεια.
  • Θα πρέπει να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή για την τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού. Ο τακτικός και επιμελής καθαρισμός των φίλτρων αέρα του κλιματιστικού συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποδοτική λειτουργία του.

► Πράσινες συμβουλές:

- Πριν αγοράσετε κλιματιστικό, εξετάστε και τους εναλλακτικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε δροσιά. Τα κλιματιστικά ειδικά στις ώρες αιχμής και θα κοστίσουν ακριβά στη λειτουργία τους και επί πλέον, ρυπαίνουν, αλλά και θερμαίνουν το περιβάλλον.

- Χρησιμοποιείτε ως εναλλακτική λύση, ανεμιστήρα οροφής στα δωμάτια, η οποία μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά κάθε χώρο, ενώ καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια.

- Εναλλακτικά χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα δαπέδου.

- Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα σκιασμού στα παράθυρά ανάλογα με τον προσανατολισμό τους.

- Φυτέψτε δέντρα κατά προτίμηση φυλλοβόλα για να σκιάσετε το κτίριο, αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κ.λ.π).

- Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, στις οροφές, αλλά και στις τέντες, τα οποία αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να έχετε φυσική δροσιά και ευχάριστο περιβάλλον.

- Τις ζεστές μέρες να αερίζετε το σπίτι οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.

- Μη χρησιμοποιείτε ενεργοβόρες συσκευές οι οποίες ταυτόχρονα θερμαίνουν και το χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολύ ζέστη.

2) Φωτισμός-Λαμπτήρες:

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σας προτείνει:

  • Να αντικαταστήσετε όλους τους κοινούς λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
  • Οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς λαμπτήρες, αλλά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

► Πράσινες συμβουλές:

- Το φυσικό φως θα πρέπει να κατανέμεται ισόποσα ώστε να περνάει από όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές του εσωτερικού χώρου. Για την καλύτερη ρύθμιση του φυσικού φωτισμού, προτιμήστε κινητά στόρια, παρά κουρτίνες στα παράθυρα.

- Τα ανοικτά χρώματα στους τοίχους του σπιτιού κάνουν το εσωτερικό περιβάλλον φωτεινότερο.

- Σβήνετε τα φώτα, όταν δεν είσαστε στο δωμάτιο και γενικότερα αποφεύγετε τον υπερβολικό φωτισμό.

- Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πρόσθετο τοπικό φωτισμό στα σημεία όπου το χρειάζεστε.

- Τοποθετήστε λαμπτήρες μικρότερης ισχύος σε διαδρόμους, βοηθητικούς χώρους και χώρους που δε χρησιμοποιείτε συχνά.

- Να καθαρίζετε τακτικά τα φωτιστικά σώματα και τους λαμπτήρες.

3) Μικροσυσκευές (τηλεόραση, ρούτερ, desktop, laptop, φορτιστές, φούρνοι μικροκυμάτων, κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καφετιέρα, σίδερο):

  • Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες.
  • Πριν αγοράσετε μια συσκευή θα πρέπει να ζητήσετε να ενημερωθείτε για την κατανάλωση της κάθε συσκευής σε ηλεκτρική ενέργεια, διότι διαφοροποιούνται σημαντικά μεταξύ τους και ιδιαίτερα στην κατάσταση αναμονής (stand-by).
  • Θα πρέπει να κλείνετε όλες τις συσκευές από τον διακόπτη ή να τις βγάζετε από την πρίζα και να μην αφήνετε να λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand- by) γιατί συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

► Πράσινες συμβουλές:

- Προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της κουζίνας για ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια.

- Μην αφήνετε αναμμένες τις συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε.

-Μειώστε τη φωτεινότητα της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάντε αναστολή/αδρανοποίηση της λειτουργίας του όταν χρειάζεται και τακτοποιείστε το σκληρό δίσκο (όσο πιο γρήγορα και σωστά δουλεύει, τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει).

- Οι φορητοί υπολογιστές ( laptop) γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα.

- Μην αφήνετε τη μπαταρία του φορητού υπολογιστή αχρησιμοποίητη για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

- Σβήνετε την οθόνη του υπολογιστή, όταν κάνετε διάλειμμα.

4) Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας:

  • Επιλέγετε το μεγέθους του ανάλογα με τις ανάγκες σας.
  • Φροντίστε ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας να διαθέτει ενισχυμένη μόνωση.
  • Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στους 40 - 50οC.
  • Ανάψτε το θερμοσίφωνα όσο και όταν χρειάζεστε ανάλογα με τις ανάγκες σας για ζεστό νερό και μην τον αφήνετε αναμμένο άσκοπα.
  • Προτιμήστε το ντους από το μπάνιο στη μπανιέρα.

► Πράσινες συμβουλές:

- Εγκαταστήστε ηλιακό θερμοσίφωνα για τη θέρμανση του νερού (μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είναι δυνατό να φτάνει το 60%).

5) Θέρμανση:

  • Για την κάλυψη τοπικών αναγκών θέρμανσης, προτιμήστε τις σύγχρονες κλιματιστικές μονάδες τεχνολογίας inverter, που για το ίδιο αποτέλεσμα καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τις ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές (θερμοπομποί υπέρυθρης ακτινοβολίας, ηλεκτρικά σώματα, αερόθερμα κλπ.)
  • Αν έχετε αυτόνομη θέρμανση συνιστάται η διατήρηση του θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, 18- 20oC το χειμώνα. Για κάθε βαθμό μείωσης το χειμώνα του θερμοστάτη εξοικονομούμε 7-10% στην κατανάλωση ρεύματος. Οι μεγάλες διακυμάνσεις αυξάνουν την κατανάλωση.
  • Εάν ο χώρος σας είναι ιδιαίτερα ζεστός, ελέγξτε το θερμοστάτη και βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θέρμανσης είναι κλειστό, πριν να ανοίξετε παράθυρα.
  • Τα θερμαντικά σώματα θα πρέπει να μην καλύπτονται με κουρτίνες ή καλύμματα, γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.
  • Λόγω του ότι οι απώλειες θέρμανσης μέσα στο σπίτι είναι αρκετές, συνιστάται η μόνωση των χαραμάδων σε πόρτες και παράθυρα και κλείσιμο των κουρτινών και των παντζουριών το βράδυ.
  • Κλείνετε τις πόρτες μέσα στο σπίτι και θερμαίνετε ή δροσίζετε μόνο τα δωμάτια που χρησιμοποιείτε.
  • Αποφεύγετε να αφήνετε ανοιχτά παράθυρα την ώρα που θερμαίνεται ο χώρος.
  • Η κατάλληλη θερμική μόνωση των εξωτερικών επιφανειών είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία κάθε κτιρίου από το κρύο και τη ζέστη.
  • Αντικαταστήστε τα παράθυρα με νέα θερμομονωτικά διπλά τζάμια, τα οποία μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης.
  • Καθαρίζετε το λέβητα και συντηρείτε τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης, περιοδικά, ανάλογα με το είδος του χρησιμοποιούμενου καυσίμου και πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών τους, για να επιτυγχάνετε τη μέγιστη απόδοση και ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης.

Πράσινες συμβουλές:

- Αξιοποιείστε την ηλιακή ενέργεια για να θερμάνετε το σπίτι σας. Τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες να ανοίγετε τα παντζούρια και να αφήνετε τον ήλιο να μπαίνει μέσα από τα νότια παράθυρα για να επιτρέψετε στην ηλιακή ακτινοβολία να περάσει στους εσωτερικούς χώρους.

- Κλείστε καλά τα παραθυρόφυλλα το βράδυ (ιδιαίτερα αυτά που κοιτάνε βόρεια) για να ελαχιστοποιήσετε τις διαρροές θερμότητας.

- Εάν έχετε ανεμιστήρα οροφής χρησιμοποιήστε τον ανεμιστήρα στη χειμερινή του λειτουργία και στη χαμηλή ταχύτητα μαζί με το σύστημα θέρμανσης που έχετε (προσαρμόζοντας ανάλογα τη θέρμανση, μπορεί να έχετε εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 10%).

- Ελέγξτε εάν μπορείτε να υπαχθείτε στο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον». Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα που παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά