Προσοχή στις προωθητικές ενέργειες αεροπορικών εταιρειών

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Προσοχή στις προωθητικές ενέργειες αεροπορικών εταιρειών

Προσοχή στις προωθητικές ενέργειες αεροπορικών εταιρειών
Νέα Δράση
Διαφήμιση
Μετακινήσεις

Άλλη μια επιτυχία της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ

Μετά από καταγγελίες καταναλωτών για παραπλάνηση τους, αναφορικά με προωθητική ενέργεια από Κυρίαρχο Ελληνικό Αερομεταφορέα, με τον τίτλο Τώρα όλα τα εισιτήρια αλλάζουν χωρίς rebookingfees! Απεριόριστες αλλαγές εισιτηρίου χωρίς χρέωση αλλαγής, σε όποιον ναύλο της Economyclass επιλέξεις”, η ΕΚΠΟΙΖΩ προέβη στην απαιτούμενη έρευνα και υπέβαλε αίτηση ελέγχου της διαφημιστικής επικοινωνίας στο «Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας» (ΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, η φράση “Επιλογές ευελιξίας/Light/Τώρα έχετε ευελιξία για απεριόριστες αλλαγές εισιτηρίου χωρίς “rebooking fee”. Ισχύει για κρατήσεις από 07/10/2020 μέχρι τις 08/11/2020 και για πτήσεις μέχρι τις 28/2/2021. Οι αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 28/2/2021 στη διαφημιστική επικοινωνία της Εταιρείας, την οποία προώθησε, μέσω μέσου κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας της, δημιουργούσε σύγχυση και παραπλάνηση στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, έδινε την εσφαλμένη εντύπωση της δυνατότητας ότι, οι καταναλωτές μπορούν να προβούν σε αλλαγές μέχρι τις 28/2/2021, χωρίς χρέωση, γεγονός που δεν ήταν ακριβές, διότι στην πραγματικότητα οι αλλαγές χωρίς χρέωση ήταν έως τις 08/11/2020, όπως αναφέρονταν σε άλλη προωθητική ενέργεια της Εταιρείας. Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε για την ίδια προωθητική ενέργεια τα εξής: Ταξιδεύοντας, αλλάζεις παραστάσεις. Τώρα μπορείς να αλλάξεις και το εισιτήριό σου έως 8/11, χωρίς rebooking fees, σε όλες τις κατηγορίες ναύλων και όσες φορές θέλεις. Κλείσε θέση σήμερα χωρίς άγχος. Επίσης, την ίδια ενημέρωση έδινε το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της Εταιρείας, μέσω γραπτής και προφορικής επικοινωνίας.

Σε αποτέλεσμα των ανωτέρω, η Εταιρεία με τις αναφερόμενες προωθητικές ενέργειες, δημιουργούσε σύγχυση και παραπλάνηση στους καταναλωτές ως προς τον ακριβή χρόνο αλλαγής των εισιτηρίων, χωρίς rebooking fees. Η ορθή και σύννομη ενημέρωση του καταναλωτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται μέσω παραπλανητικών και αναληθών επικοινωνιών και εσφαλμένων συμπερασμάτων, η οποία αντίκεινται ευθέως σε διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή.

Το ΣΕΕ κοινοποίησε την αίτηση ελέγχου της ΕΚΠΟΙΖΩ στην Εταιρεία. Εν συνεχεία, την ενημέρωσε ότι θα προβεί σε εξέτασή της η αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΣΕΕ και όρισε ακριβή ημερομηνία συζήτησης. Πριν να λάβει χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής, η Εταιρεία ενημέρωσε τα μέρη  ότι, έχει προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εσωτερικές ενημερώσεις στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της και παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα ή πιθανότητα σύγχυσης του καταναλωτικού κοινού ως προς την προωθητική της ενέργεια. Με βάση τη σχετική γραπτή ενημέρωση από πλευράς της Εταιρείας, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΣΕΕ, η συνεδρίαση διεκόπη και ως εκ τούτου η  εξέταση δεν έλαβε χώρα.  

Εν κατακλείδι, η ΕΚΠΟΙΖΩ θέλει να ενημερώσει τους καταναλωτές ότι η σωστή επικοινωνία της Εταιρείας αναφορικά με την ως άνω προωθητική ενέργεια είναι η εξής: “Τώρα έχετε ευελιξία για απεριόριστες αλλαγές εισιτηρίου χωρίς rebooking fee. Ισχύει για κρατήσεις από 07/10/2020 μέχρι τις 08/11/2020 και για πτήσεις μέχρι τις 28/2/2021. Οι αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 28/2/2021”.

Τέλος, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν τις αθέμιτες (και ειδικότερα τις παραπλανητικές) εμπορικές πρακτικές στο info@ekpizo.gr ή να κάνουν χρήση του υποδείγματος καταγγελίας μέσω της ιστοσελίδας.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά