Παραπλανητική διαφήμιση από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Παραπλανητική διαφήμιση από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

Παραπλανητική διαφήμιση για απεριόριστα
Διαφήμιση

Άλλη μια επιτυχία της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ

Μετά από καταγγελίες καταναλωτών στην ΕΚΠΟΙΖΩ για παραπλάνησή τους σχετικά με πακέτο προσφοράς με τον τίτλο “ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΑ DATA” από πάροχο κινητής τηλεφωνίας, η ΕΚΠΟΙΖΩ προέβη στην απαιτούμενη έρευνα και υπέβαλε αίτηση ελέγχου της διαφημιστικής επικοινωνίας στο «Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας» (ΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, η φράση “τα DATA είναι OPEN και είναι απεριόριστα” στη διαφημιστική επικοινωνία, το οποίο προώθησε η εταιρεία μέσω Facebook και της ιστοσελίδας της, δημιουργούσε σύγχυση και παραπλάνηση στους καταναλωτές. Ειδικότερα, έδινε την εσφαλμένη εντύπωση της δυνατότητας επικοινωνίας χωρίς περιορισμό, όπως σαφώς δηλώνει η λέξη, γεγονός που δεν είναι ακριβές, διότι στην πραγματικότητα υπήρχε σχετικός περιορισμός ως προς τον όγκο και την ταχύτητα των δεδομένων του ημερήσιου ορίου κατανάλωσης στα 3GB, ο οποίος επιπροσθέτως μετά την κατανάλωσή του, η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων μειωνόταν στα 64kbps. Ο συγκεκριμένος περιορισμός ουσιαστικά δεν έδινε τη δυνατότητα στον καταναλωτή της χρήσης δεδομένων και ως εκ τούτου καθιστούσε το εν λόγω πακέτο μη ακριβές ως προς τη χρήση του, καθ’ ότι εν ολίγοις δεν ανταποκρινόταν στους πραγματικούς όρους υπό τους οποίους παρεχόταν. Με τον τρόπο αυτό προκαλούσε πλάνη στους καταναλωτές, στους οποίους απευθυνόταν και προσέλκυε το ενδιαφέρον τους ως προς την προσφορά, την οποία ενδεχομένως δεν θα αποφάσιζαν να αγοράσουν εάν από τη διαφήμιση καθίστατο σαφές για τους ως άνω περιορισμούς.

Η ορθή και σύννομη ενημέρωση του καταναλωτή αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και δεν θα πρέπει να καταστρατηγείται μέσω παραπλανητικών και αναληθών επικοινωνιών και εσφαλμένων συμπερασμάτων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη με συλλογική αγωγή σε ανάλογη περίπτωση και δικαιώθηκε με την υπ’αρ.1516/2017 Απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Το ΣΕΕ συνεξέτασε την εν λόγω διαφήμιση λόγω συνάφειας των αιτήσεων ελέγχου με άλλο πάροχο κινητής τηλεφωνίας και κατέληξε ομόφωνα ότι, οι ισχυρισμοί “unlimited data”, “απεριόριστα data” και “άπειρα data”, προσκρούουν στις διατάξεις του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης-Επικοινωνίας (ΕΚΔ-Ε). Κάλεσε την εταιρεία να συμμορφωθεί και να τροποποιήσει ανάλογα τη διαφήμιση εντός τριών (3) ημερών.

Μπορείτε να βρείτε την απόφαση του ΣΕΕ εδώ.

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά