Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των κουπονιών (voucher) ή της επιστροφής χρημάτων

Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών
Ενεργειακή Αναβάθμιση Κατοικιών

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των κουπονιών (voucher) ή της επιστροφής χρημάτων

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ των κουπονιών (voucher) ή της επιστροφής χρημάτων
Νέα Δράση
Μετακινήσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες (13.5.2020 C(2020) 3125) «Ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα κουπόνια που προσφέρονται σε επιβάτες και ταξιδιώτες ως εναλλακτική λύση για την αποζημίωση αναφορικά με τις ακυρώσεις ταξιδιωτικών πακέτων και μεταφορών στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19» προς τις χώρες της ΕΕ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν θα υποβαθμίσει τα ενωσιακά δικαιώματά των καταναλωτών όσον αφορά την επιστροφή χρημάτων για ταξίδια που έχουν ακυρωθεί. Η Επιτροπή μέσω των κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων αποσκοπεί μεταξύ άλλων στο να καταστήσει τα ταξιδιωτικά κουπόνια ελκυστική εναλλακτική λύση για όσους από τους καταναλωτές τα επιλέξουν, έναντι της επιστροφής χρημάτων και συγχρόνως καλεί τις Ευρωπαϊκές χώρες να διατηρήσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών ως προς την επιστροφή χρημάτων, αναφορικά με ταξίδια που ακυρώθηκαν λόγω του COVID-19.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” καλωσορίζουν το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις χώρες της Ε.Ε. για συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και την άμεση υιοθέτηση  εθνικών συστημάτων διασφάλισης ότι, όλα τα κουπόνια COVID-19 για ακυρωμένα εισιτήρια μετακίνησης (αεροπλάνο, τρένο, λεωφορείο / πούλμαν και πλοία) ή οργανωμένα ταξίδια, προστατεύονται σε περίπτωση αφερεγγυότητας. Η εν λόγω προστασία αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση κουπονιών, ώστε η επιλογή των καταναλωτών να είναι ασφαλής και αξιόπιστη.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών - Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” σε επιστολές που είχαν αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές, λόγω και του πλήθους καταγγελιών από καταναλωτές, πριν, αλλά και μετά την έκδοση της υπ. αρ. 84/13.04.2020 ΠΡΑΞΗΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΠΝΠ), η οποία ορίζει «την παροχή από τις τουριστικές επιχειρήσεις, προς τους δικαιούχους, πιστωτικού σημειώματος (κουπόνι) με ημερομηνία λήξης δεκαοκτώ (18) μήνες από την έκδοσή του, με σκοπό να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους», είχαν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους και είχαν προτείνει εναλλακτικές λύσεις για τη σύννομη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσία, ως προς το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων στους καταναλωτές, οι οποίες εν τέλει υιοθετήθηκαν από την Ε.Ε. Σε περιόδους κρίσης όπως αυτές που διανύουμε οι ταξιδιώτες/καταναλωτές πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να βασίζονται στα δικαιώματά τους ως καταναλωτές.

Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στον ταξιδιωτικό κλάδο και στις υπηρεσίες του είναι ένα βασικό ζήτημα, ειδικά για την περίοδο μετά της πανδημίας του κορωνοϊού  Covid-19. Η τροποποίηση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου του δικαιώματος αποζημίωσης των καταναλωτών, όπως είχε προταθεί από χώρες της Ε.Ε. (και της Ελλάδας) θα αποτελούσε επικίνδυνο προηγούμενο και θα είχε επιβαρυντικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες ως προς την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη βιομηχανία τουρισμού. Αποτελεί ύψιστη προϋπόθεση ισχύος των εν λόγω δικαιωμάτων όταν οι καταναλωτές τα χρειάζονται.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”, αλλά και οι Ευρωπαϊκές Οργανώσεις Καταναλωτών μέσω της Ομοσπονδίας τους το BEUC αιτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει ότι οι χώρες της ΕΕ που έχουν θεσπίσει μέτρα COVID-19 επιβολής κουπονιών αντί επιστροφής χρημάτων, θα συμμορφωθούν το συντομότερο δυνατόν με το δίκαιο της ΕΕ και ότι θα βρεθούν σύννομες, ισορροπημένες και άμεσες λύσεις για την εφαρμογή των συστάσεων σε εθνικό επίπεδο, ώστε να στηριχθούν εκατέρωθεν η βιομηχανία τουρισμού και οι καταναλωτές για την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τι ισχύει σχετικά με τα δικαιώματα των ταξιδιωτών

- Η επιστροφή χρημάτων παραμένει για τους καταναλωτές

- Όλα τα εθελοντικά κουπόνια που θα προσφέρονται στους καταναλωτές πρέπει να είναι ασφαλή, αξιόπιστα, να στέλνονται μέσω γραπτής επικοινωνίας και τουλάχιστον, να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Πλήρη προστασία κατά της αφερεγγυότητας
  • Ισχύς έως ενός έτους
  • Ευελιξία για χρήση σε άλλες προσφορές / προορισμούς / εταιρείες του ίδιου ομίλου
  • Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο άτομο
  • Αυτόματη επιστροφή χρημάτων στο τέλος της περιόδου ισχύος σε περίπτωση μη χρήσης τους

Τέλος η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με ακυρώσεις ταξιδιών λόγω Covid-19. Υποδείγματα καταγγελίας θα βρουν στην ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία Καταγγελίες (Ακυρώσεις λόγω Covid-19), συμπληρώνοντας το σχετικό υπόδειγμα  (εδώ).

Χρειάζεστε βοήθεια με κάποιο θέμα σας;

Είναι μία Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών που έχει ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Newsletter

Newsletters

Μείνετε ενημερωμένοι για τις υπηρεσίες μας. Αφήστε μας το e-mail σας και εγγραφείτε στο newsletter μας.

Έχετε τη δυνατότητα απεγγραφής από τα newsletters μας ανά πάσα στιγμή

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

Επικοινωνία

Στουρνάρη 17, Αθήνα 10683

2103304444

info@ekpizo.gr

www.ekpizo.gr

Δευ - Παρ: 10:00 πμ - 3:00 μμ
Σάβ - Κυρ: Κλειστά